NEČISTI ZRAK UBIJA MILIJUNE Stop dizelskom gorivu u velikim gradovima!

vijesti Zanimljivosti

Čelnici četiriju velikih gradova objavili su da će zabraniti sve automobile i kamione na dizelsko gorivo do sredine idućeg desetljeća, objavio je danas BBC.
Gradonačelnici Pariza, Mexico Cityja, Madrida i Atene kažu da je cilj zabrane poboljšati kakvoću zraka.

Također ističu da će poticati šetnju te korištenje alternativnih vozila i bicikala. Ta su obećanja dali u Meksiku na dvogodišnjem okupljanju gradonačelnika iz svih dijelova svijeta.

Uporaba dizela posljednjih je godina sve više na udaru zbog štetnog utjecaja na kakvoću zraka. Svjetska zdravstvena organizacija objavila je da, zbog onečišćenja zraka, godišnje umire tri milijuna ljudi.

Dizelski motori tome problemu pridonose na dva načina: proizvodnjom čađi i dušikovih oksida. Sićušna čađ ulazi u pluća i može izazvati kadriovaskularne bolesti i smrt, a dušikovi oksidi pomažu u stvaranju ozona na površini tla, što izaziva teškoće pri disanju.

Kako dokazi za to postaju sve uvjerljiviji, udruge za zaštitu okoliša obratile su se sudovima kako bi se uveli standardi čistoće zraka. Sada su im se priključili gradonačelnici brojnih velikih gradova s problemom onečišćenja, koji žele iskoristiti svoju političku moć kako bi se zabranila uporaba dizela, navodi BBC.

poslovni-global.ba

Odgovori