Neizvjesni predsjednički izbori u SAD-u dolar oborili 1,5 posto

BiH vijesti

Na svjetskim valutnim tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta prošloga je tjedna zabilježila najveći pad od srpnja, što je posljedica zabrinutosti ulagača uoči predsjedničkih izbora u SAD-u.

Dolar je prošloga tjedna oslabio prema euru 1,5 posto, pa je tečaj europske valuta porastao na 1,1145 dolara. I u odnosu na japansku valutu dolar je pao za 1,5 posto, pa mu je cijena skliznula na 103,10 jena. Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na šest najvažnijih svjetskih valuta, oslabio je prošloga tjedna oko 1,4 posto, što je njegov najveći tjedni gubitak od srpnja. Prije desetak dana taj se indeks kretao oko najviših razina u devet mjeseci.

Ankete pokazuju da je utrka između demokratske kandidatkinje Hillary Clinton i republikanskog Donalda Trumpa vrlo tijesna, a tržište preferira Clinton jer je smatra političarkom status quoa, dok bi pobjeda Trumpa mogla izazvati nesigurnost u pitanju vanjske, unutarnje i gospodarske politike. Zbog toga je dolar pod pritiskom, dok jačaju valute, poput švicarskog franka, koje se smatraju sigurnijim utočištem za kapital u nesigurna vremena.

poslovni-global.ba

Odgovori