NEKRETNINE U Mostaru cijena stana 1.900KM/m2

BiH vijesti

Cijene stanova u Sarajevu, Mostaru i Zenici u posljednjih dvanaest mjeseci su stabilne, s tim da se bilježi manji rast u Sarajevu od jedan do dva posto, pokazuju analize Udruženja sudionika u prometu nekretninama pri Gospodarskoj komori Federacije BiH (GKFBiH).

“Razlog za to među ostalim jesu niske kamatne stope za stambene kredite i pozitivna ekonomska kretanja u FBiH”  kazao je za Fenu tajnik ovog udruženja Ivica Barbarić dodajući da su i cijene kuća u ovim gradovima u prosjeku na istoj razini kao i prije godinu dana.

Na ukupne trendove na ovom tržištu, kako je dodao Barbarić, utječe i kupnja nekretnina od arapskih ulagača.

“Potražnja je inače relativno mala, osim za specifične kuće za koje vlada zanimanje od arapskih ulagača, a što se tiče zemljišnih parcela situacija je slična kao s kućama” dodao je Barbarić.

Sa sigurnošću se, po njegovim riječima, može reći da je najveća potražnja za nekretninama u Sarajevu.

Također, cijena nekretnina je najviša u Sarajevu gdje se četvorni metar na najboljim lokacijama u gradu u starogradnji kreće i do 2.800 KM/m2, dok je cijena u novogradnju u središtu grada i do 4.000 KM/m2, dok je npr. u Mostaru i Tuzli za istu poziciju cijena oko 1.900KM/m2 i u novogradnji 2.400 KM/m2.

“Najskuplji četvorni metar je definitivno u Sarajevu, a gdje je najjeftiniji teško je reći. Vjerojatno u manjim mjestima” dodao je Barbarić.

poslovni-global.ba / Biznis.ba / FENA

Odgovori