Nestle dobrovoljno povlači žitne pahuljice s BiH tržišta

BiH vijesti

Agencija za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine danas je, od strane Nestle Adriatic BH Sarajevo d.o.o., obaviještena o dobrovoljnom povlačenju proizvoda „Žitne pahuljice 8 žitarica s dodatkom kulture Bifidobacterium lactis“, proizvođača Nestle Espana S.A., 39650, La Penila de Canoyon, Španija. Prema navodima uvoznika, radi se o prerađenoj hrani na bazi žitarica za dojenčad i malu djecu koja se povlači iz mjera predostrožnosti zbog sumnje u prisustvo povišenih količina tropanskih alakaloida. Predmet povlačenja su sljedeći proizvodi:

Nestle BL 8 Cereals NSA GAB001 6x600gES, serija: 52780291 i
Nestle BL 8 Cereals NSA GAB001 6x600gES, serija: 52870291

Agencija za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine je predmetnu obavijest dostavila na dalje postupanje nadležnim inspekcijskim organima u Bosni i Hercegovini. Zbog potencijalnog rizika po zdravlje, preporučujemo da se navedeni proizvodi ne konzumiraju.

Tropanski alkaloidi su sekundarni metaboliti koji su u prirodnom obliku prisutni u nekim porodicama biljaka, uključujući kupusnjače (Brassicaceae) i pomoćnice ili krumpirovke (Solanaceae). Iako je dosad identificirano više od 200 vrsta tropanskih alkaloida, prema mišljenju Evropske agencije za sigurnost hrane (EFSA), podaci o njihovom prisustvu u hrani i toksičnosti još uvijek su ograničeni.

poslovni-global.ba / Agencija za sigurnost hrane

Odgovori