Neto dobit Centralne banke BiH 278.261.211,49 KM

BiH vijesti

Upravno vijeće Centralne banke Bosne i Hercegovine (CBBiH) usvojilo je Financijsko izvješće CBBiH te Odluku o raspodjeli čistog profita CBBiH za 2023. godinu, a u kojoj je Centralna banka ostvarila neto dobit od 278.261.211,49 KM.

Na temelju Zakona o Centralnoj banci Bosne i Hercegovine i Odluke Upravnog vijeća Centralne banke Bosne i Hercegovine od 28. ožujka 2024. godine, dio ostvarenog dobiti u iznosu od 64.319.561,58 KM uplaćen je na odgovarajući depozitni račun Ministarstva financija i trezora BiH.

Iz CBBiH navode da je financijski rezultat blagovremenog poduzimanja niza investicijskih odluka, na strateškoj, taktičkoj i operativnoj razini, i restrukturiranja portfelja deviznih rezervi koje su omogućile da se iskoristi porast kamatnih stopa i prinosa vrijednosnih papira u eurima i sredstva investiraju po povoljnijim uvjetima.

CBBiH ostaje dosljedna politika investiranja u skladu sa zakonski definiranim ciljevima i zadacima, što podrazumijeva da se službenim deviznim rezervama upravlja prvenstveno na siguran, pa tek onda na profitabilan način, priopćeno je iz te institucije.

poslovni-global.ba

Odgovori