NJEMAČKA Sudovi u tri grada odlučuju o tužbama zelenih koji traže zabranu prometa za dizelske motore

Svijet vijesti

Zagađenje zraka emisijama iz auto motora u Njemačkoj postalo je zabrinjavajuće, a javno nezadovoljstvo je eskaliralo.

Sud u Leipzigu donosi ovaj tjedan odluku o mogućnosti zabrane prometa vozilima s dizelskim motorima koja bi mogla rezultirati zabranom prometa za oko 15 milijuna dizel automobila u većini njemačkih gradova.

Takva inicijativa postoji i za Stuttgart i Duesseldorf gdje sudovi odlučuju o tužbama ekoloških udruga koje traže zabranu prometa dizelašima. Njemačke savezne pokrajine s jakom automobilskom industrijom su se žalile na tu odluku te slučaj dovele pred Savezni vrhovni sud.

Stručnjak za automobilsku industriju iz istraživačkog centra CAR Ferdinand Dudenhoeffer smatra da su zabrane prometa za sve automobile s dizelskim motorom koji ne pripadaju zadnjoj generaciji neizbježne.

“Sve drugo bi značilo jasno kršenje temeljnog prava građana na zdrave životne uvjete”, rekao je Dudenhoeffer. Promatrači ocjenjuju da politika neće dopustiti zabranu prometa jer bi to u velikoj mjeri pogodilo ne samo građane, nego i mnoge manje i srednje poduzetnike čiji vozni park se isključivo sastoji od vozila s dizelskim motorima.

Analitička kuća Evercore ISI procjenjuje kako bi u slučaju da Savezni vrhovni sud potvrdi zabranu prometa, što je ipak malo vjerojatno, pad vrijednosti rabljenih vozila za 5 posto mogao proizvođačima automobila donijeti gubitak od 1,6 milijardi eura.

poslovni-global.ba

Odgovori