Nova revolucija u uporabi pametnih telefona

Tech vijesti

Na splitskom sveučilištu predavanje je održao jedan od vodećih svjetskih stručnjaka u robotici, profesor tokijskog sveučilišta Tomotaka Takahashi.

Iza sebe već ima 40-ak velikih projekata u robotici. Posljednji projekt je “Robohon” – kombinacija smartphonea i robota koja bi mogla zamijeniti sveprisutni Iphone.

S Robohonom želi napraviti novu revoluciju u uporabi pametnih telefona. Oni trebaju dobiti humanoidni izgled, a glasovna komunikacija treba potpuno zamijeniti diranje zaslona. Za pet godina svi ćemo imati malog robota u džepu, kaže profesor Takahashi. Njegovi roboti penjali su se uz litice američkoga Grand Canyona, a bili su i na međunarodnoj svemirskoj postaji. Prvoga robota izradio je još kao osmogodišnji dječak.

Veliko je pitanje koliko će se poslova i zanimanja zamijeniti robotima u idućim desetljećima. Takva pitanja pojavljivala su se i nakon izuma prvih strojeva, kaže profesor Takahashi.

Dvorana splitske Sveučilišne knjižnice bila je pretijesna za sve koji su željeli poslušati predavanje o robotici. Tomotaka Takahashi predavao je u desecima svjetskih država, prvi je put u Hrvatskoj, osim spitskog, posjetit će još riječko i zagrebačko sveučilište.

poslovni-global.ba

Odgovori