NOVI KOLEKTIVNI UGOVOR ZA ŽELJEZNICE U slučaju pogibije radnika na radnome mjestu, poslodavac mora zaposliti člana njegove uže obitelji

Federalni ministar prometa i veza Denis Lasić danas je, s predstavnicima tri reprezentativna sindikata, potpisao Kolektivni ugovor za područje željezničkoga prometa, kojim su regulirana prava i obveze za oko 3.000 radnika.

Riječ je o Samostalnom sindikatu željezničkih radnika u FBiH, Savezu sindikata željezničkih radnika u FBiH i Samostalnom sindikatu izvršnog osoblja područja infrastrukture Željeznica FBiH.

Ministar Lasić je istaknuo kako je novi Kolektivni ugovor povoljniji za radnike od prethodnoga, te smatra kako će doprinijeti još boljem poslovanju JP Željeznice FBiH.

– Uvedeno je i poglavlje solidarnosti po kojem je poslodavac, u slučaju pogibije radnika na radnome mjestu, obvezan primiti u radni odnos jednog člana njegove uže obitelji – pojasnio je ministar.

Lasić smatra kako je sačinjen kvalitetan kolektivni ugovor koji je zadovoljavajući i za radnike i za poslodavca, te je izrazio nadu da u budućnosti neće imati ozbiljne izmjene, osim u dijelu u kojem će biti povećana primanja radnika.

Predsjednik Samostalnog sindikata željezničkih radnika u FBiH Amir Nukić naveo je kako je postignut pozitivan kompromis koji predstavlja pomak u odnosu na prethodni Kolektivni ugovor.

Generalni direktor Željeznica FBiH Enis Džafić kazao je kako se, kao poslodavci, obavezuju da će poštovati obveze iz Kolektivnog ugovora koji se najviše tiče primanja radnika, ali i sve ostalo što iz njega proizilazi.

Kolektivni ugovor potpisan je na rok od 16 mjeseci, s dodatna tri mjeseca roka po isteku za izmjene i dopune ili eventualno zaključivanje novog ugovora, priopćili su iz Vlade FBiH.

poslovni-global.ba / Foto: Vlada FBiH

Odgovori