Novi Pravilnik ukida diskriminaciju profesionalnih vozača dijabetičara

Hrvatska vijesti

Novi Pravilnik koji ukida diskriminaciju profesionalnih vozača dijabetičara ovisnih o inzulinu stupa na snagu 8. svibnja i time se Hrvatska uskladila s praksom većine zemalja Europske unije.

Profesionalni vozači dijabetičari, po starom Pravilniku, gubili su pravo na rad u struci, a oduzimanje vozačke dozvole događalo se neovisno o kvaliteti regulacije dijabetesa i mišljenju dijabetologa.

Prema novom Pravilniku ako je profesionalni vozač na 4 i više injekcija inzulina morat će koristiti moderne uređaje za mjerenje glukoze s alarmima.

Svi koji žele biti profesionalni vozači, a osobe su s dijabetesom tipa 1 ili 2 ovisnim o inzulinu, morat će obaviti liječnički pregled. Trebat će potvrdu dijabetologa koji dobro poznaje pacijenta. S tim papirom odlazi na pregled medicine rada i ako zadovolji uvjete, dobit će pravo na profesionalnu vozačku dozvolu. To pravo će se morati produžiti svake tri godine.

Odluka stupa na snagu 8. svibnja, a njome se priznaje sposobnost osoba s dijabetesom za obavljanje profesionalnih zadataka.

poslovni-global.ba/HRT

Odgovori