Novim Zakonom plaće rastu svim korisnicima proračuna osim članovima Vlade HBŽ-a

BiH vijesti

Ministarstvo financija Hercegbosanske županije je priopćilo kako primjena usvojenog Zakona o plaćama i naknadama korisnika Županijskog proračuna, koji će se primjenjivati od 1. Kolovoza, 2022. godine, neće umanjiti postojeći dohodak nikome, a posebice onima koji primaju najniže plaće. Po važećim zakonskim odredbama, njima plaća ne može biti niža od 70 posto prosječne plaće u Federaciji BiH.

Ovim zakonom, prvi put u povijesti Županije, plaće korisnicima nisu povećane linearno, tj. svima za jednak postotak, nego su nekima i snižene, primjerice ministrima i predsjedniku Vlade. Svi ostali mogu očekivati i daljnji rast plaća, pored već dva povećanja po pet posto koje je ova Vlada realizirala. Oba puta, plaće ministrima u Vladi i zastupnicima nisu rasle.

Također se ispravlja i dugogodišnja nepravda u politici plaća u školstvu. Sada će njihovi uposlenici, bilo da su zaposleni u osnovnim ili srednjim školama, primati jednake plaće za isto radno mjesto. Kada se radi o otpremninama nakon prestanka rada, i tu su promjene išle da se svima osiguraju jednaki uvjeti. U tom slučaju svi stječu jednako pravo naknade u iznosu pet plaća. Također treba istaknuti da se i troškovi prijevoza obračunavaju po svakoj izmjeni maloprodajnih cijena naftnih derivata, većoj od 10 posto, priopćeno je iz Ministarstva financija Hercegbosanske županije.

poslovni-global.ba

Odgovori