‘Novogodišnja čestitka’: Od 1. siječnja bh. proizvođačima voća i povrća sankcije EU?

BiH Svijet vijesti

Posljednju sjednicu Vijeće ministara BiH održat će u utorak, 29. prosinca, no za sada se ne zna hoće li se na njoj, pet do dvanaest, naći prijedlog oko usklađivanja trgovinskog dijela Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP), piše Večernji list BiH.

Trgovinske mjere

Ne dogodi li se to, BiH će se naći pod novim sankcijama Europske unije, odnosno bit će ukinute tzv. autonomne trgovinske mjere (ATM) koje su omogućavale proizvođačima iz BiH izvoz određenih roba na tržišta EU bez plaćanja carinskih opterećenja. Usklađivanje ovoga dijela sporazuma je jedan od dva ključna uvjeta kako bi BiH mogla podnijeti zahtjev za članstvo u Europskoj uniji.

Predsjedatelj Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić objasnio je kako su vlasti BiH svjesne da moraju uvažiti činjenicu da je Republika Hrvatska ušla u Europsku uniju jer BiH u tom smislu mora prilagoditi SPP pravilima i procedurama koje nalaže EU i prema kojima su svoje sporazume prilagodile i sve druge zemlje koje su već postale članice EU ili one koje su otvorile poglavlja, kao Crna Gora ili Srbija.

Eurozastupnik Tonino Picula je u izjavi za Večernji list istaknuo kako će prilagođavanje trgovinskog dijela sporazuma biti veliki test za vlasti BiH.

– Već 1. siječnja Europska unija će BiH ukinuti autonomne trgovačke povlastice ako se u zemlji ne prilagodi SSP o slobodnoj trgovini. To će biti prvi indikator koliko su proeuropske snage snažne nadvladati otpore prema onima koji sadašnju BiH smatraju dobrim okvirom za realiziranje svojih interesa – rekao je Picula.

Autonomne trgovinske mjere su jedan od instrumenata Europske unije namijenjene zemljama procesa stabilizacije i pridruživanja. Ove mjere imaju za cilj da zemljama zapadnog Balkana otvore i olakšaju pristup unutarnjem tržištu EU kroz asimetričnu liberalizaciju trgovine (ukidanje carina i kvota na izvoz proizvoda u EU).

Vino, šećer, riba…

Ove mjere uvedene su BiH kao i ostalim zemljama procesa stabilizacije i pridruživanja u rujnu 2000. godine. Carinska opterećenja ili godišnje kvote zadržani su samo na tekstil, ribu, junetinu, vino i šećer. U slučaju da se ukine ATM, proizvođači rajčica, krastavaca, stolnog grožđa, jabuka, krušaka, marelica, nektarina, višanja i šljiva bili bi hendikeprirani uvođenjem carina.

poslovni-global.ba/vecernji.ba

Odgovori