Obvezno isticanje podrijetla mesa i mesnih proizvoda donijelo pozitivne rezultate

Poljoprivreda vijesti

Nedavno usvojena Uredba o obveznom isticanju deklaracije o podrijetlu mesa i mesnih proizvoda daje prve rezultate.

Predstavnici Udruženja proizvođača svinja općine Gradiška organizirali su akciju podjele vodiča “Podržimo domaće” i informirali kupce o novinama u deklariranju mesa.

Kupovna moć je do sada bila odlučujući čimbenik, u odnosu na lokalpartiotizam, prilikom izbora ispred polica sa svježim mesom i proizvodima. Pojedini anketirani građani kažu da je odlučujuće po odluku što će kupiti cijena proizvoda, dok se neki ipak odlučuju za domaće, bez obzira koliko košta.

Deklaracija kupcima omogućuje da biraju između uvoznog mesa ili onog iz domaćeg uzgoja, ako ga pronađu na policama.
U udruženju svinjogojaca kažu da edukativni proces daje prve rezultate.

Dragiša Cvetković, predsjednik Udruženja proizvođača svinja općine Gradiška, kaže da se kupci na taj način mogu jednostavno informirati o podrijetlu mesa koje namjeravaju kupiti.

Mišo Maljčić, predsjednik Udruženja svinjogojaca Republike Srpske, kaže da pojedini marketi prodaju domaću junetinu, svinjetinu i teletinu i da su zadovoljni zbog povećane potražnje i prodaje.

Poduzete aktivnosti na dosljednom poštovanju obveznog deklariranja mesa, domaći uzgajivači svinja vide kao šansu za dodatni razvoj. Mladen Cvjetković, svinjogojac iz Rogolja, kaže da bi u tom slučaju proizvođači odlučivali proizvoditi tovljenike i ne bi prodavali svinje.

Uvjeren je da bi građani kupovali domaće, a pri takvoj potražnji očekuju i veću cijenu, što bi bio poticaj za domaće proizvođače.
Prema podacima Udruženja svinjogojaca Srpske, godišnje potrebe za svježim svinjskim mesom su oko 700.000 tovljenika, od čega domaći svinjogojci sudjeluju tek sa 18 posto.

poslovni-global.ba/Biznis.ba

Odgovori