OD ‘ČAK’ DVA U BiH… I Mostar ima svoj automobil na električni pogon!

BiH vijesti

Električni automobili su vjerojatno budućnost kada je u pitanju automobilska industrija, zbog čega u skorijem razdoblju treba očekivati njihovu masovniju proizvodnju. Međutim, kada je u pitanju bosanskohercegovačko tržište, uvoz automobila na električni pogon je još uvijek neznatan. Do sada su uvezena tek dva automobila na električni pogon i to Renault ZOE i Renault TWIZY Urban.

Prema podacima Agencije za identifikacijske dokumente, evidenciju i razmjenu podataka (IDDEEA), tijekom 2015. godine u BiH registriran je jedan automobil na električni pogon, kojem je to prva registracija u BiH.

Iz Uprave za neizravno oporezivanje (UNO) BiH za Klix.ba su priopćili kako su do sada u našu zemlju uvezena tek dva automobila na električni pogon.

“Do sada su, i to u tijeku 2015. godine, u Bosnu i Hercegovinu uvezena samo dva putnička motorna vozila koja se pokreću isključivo na električni pogon. Radilo se o Renalut ZOE i Renault TWIZY Urban vozilima. U tijeku 2016. godine nije bilo uvoza automobila na električni pogon u BiH”, istaknuli su iz UNO-a.

Iz Instituta za gospodarski inženjering iz Zenice za Klix.ba su potvrdili kako je ukupno tijekom 2015. godine na području FBiH obavljeno tehničkih pregleda na ukupno 12 vozila na električni pogon. Međutim u većini slučajeva tu se radi o starijim automobilima koji su prepravljani, odnosno kojima je pogonsko sredstvo izmijenjeno, tako što je ugrađen električni pogon.

Ipak, u Mostaru je u listopadu 2015. godine prvi put registrirvan jedan automobil na električni pogon.

Jasmin Bijedić iz Udruženja stanica tehničkog pregleda FBiH za Klix.ba je potvrdio da je procedura registracije vozila na električni pogon ista kao i za druga motorna vozila.

“Procedura je ista, a jedina poteškoća može biti kod određivanja putarine za automobile na električni pogon, koja se određuje na osnovu zapremine automobila, što je u slučaju vozila na elektropogon neprimjenjivo”, istaknuo je Bijedić.

Prilikom tehničkih pregleda automobila na električni pogon razlika je i u segmentu koji tretira analizu ispušnih plinova, što se ne odnosi na automobile na električni pogon.

Treba istaknuti da su u protekloj godini na stanicama tehničkog pregleda u FBiH obavljeni tehnički pregledi na 9.149 automobila koji kao pogonsko sredstvo koriste kombinirano benzin i LPG (tečni naftni plin), zatim 44 vozila koja koriste benzin i CNG (komprimirani prirodni plin), 36 automobila koji koriste dizel i CNG, 68 automobila koji koriste kombinirano benzin i električni pogon, tri automobila koji koriste dizel i električni pogon i 11 automobila koji koriste isključivo CNG.

poslovni-global.ba

Odgovori