Od osam tvrtki u državnom vlasništvu, samo dvije poslovale pozitivno

BiH vijesti

Financijski rezultati poslovanja kompanija koje djeluju u okviru namjenske industrije Federacije BiH, za prvih šest mjeseci ove godine pokazali su da su od osam tvrtki koje su u vlasništvu Vlade Federacije svega dvije poslovale pozitivno, piše Dnevni avaz.

Pad prihoda

Prema dokumentaciji koja je u posjedu Dnevnog avaza, minus nisu ostvarile jedino tvrtke “Igman” iz Konjica i “Unis Ginex” iz Goražda, ali su i one zabilježile pad u poslovanju, prije svega u dijelu koji se odnosi na prihode.

Ove dvije kompanije ostvarile su dobitak za pola godine od 2,2 milijuna KM (“Igman”), odnosno 3,9 milijuna (“Unis Ginex”). No, dobit „Igmana“ krajem prošle godine iznosila je 8,3 milijuna KM, a “Unis Ginexa” 4,6 milijuna.

Kada je riječ o prihodima, za pola godine “Igman” je ostvario 16,8 milijuna KM prihoda, a krajem prošle godine taj iznos bio je čak 70,8 milijuna KM, što je pad za oko 50 milijuna.

Vogošćanski “Pretis”, koji je u proteklih pet godina dobio oko 50 milijuna KM kredita od Vlade FBiH za pokretanje poslovanja i realizaciju ugovora, ostvaruje stalno gubitak, a samo prošle godine iznosio je 8,3 milijuna KM, dok su ostvareni prihodi bili 14,7 milijuna, a rashodi čak 23,1 milijun.

Kada je u pitanju “Vitezit”, podaci o njegovom poslovanju nisu dostavljeni Ministarstvu energije, industrije i rudarstva. Faktički, ova tvrtka u posljednje četiri godine nije ni poslovala.

Alarm Vladi

Novotravnički BNT poslovao je u prvih šest mjeseci ove godine s gubitkom od 609.440 maraka, dok je lani iznosio 2,9 milijuna KM. No, i prihodi u prvoj polovici 2015. godine su svega 696.407 KM, iako su na kraju prošle iznosili 5,3 milijuna KM.

“Binas”“ iz Bugojna također je poslovao u minusu. Za pola ove godine ostvario je gubitak od dva milijuna KM, iako je prošle godine on iznosio 2,7 milijuna. Zabilježen je i pad prihoda. U prvih šest mjeseci iznosio je svega 572.878 KM, a rashod 2,5 milijuna KM.

Ni sarajevski “Zrak” ne može se pohvaliti uspješnim rezultatima. Ova kompanija u prvih šest mjeseci ove godine poslovala je s minusom od 1,4 milijuna KM, a krajem prošle godine taj minus je iznosio 1,3 milijuna. Prihodi su za pola godine ostvareni u iznosu od 123.334 KM, a rashodi 1,5 milijuna KM.

Ništa bolji nisu ni rezultati Tehničkog remontnog zavoda (TRZ) Hadžići. Ova tvrtka krajem prošle godine ostvarila je dobit od svega 5.610 KM, dok je u prvih šest mjeseci ove godine zabilježen minus od 174.953 KM, dok su prihodi bili 756.718 KM.

Sve ovo jasan je alarm Vladi Federacije da ozbiljno razmotri stanje u ovoj oblasti, o čijoj neophodnosti je nedavno za Dnevni avaz govorio i Nermin Džindić, federalni ministar energije, rudarstva i industrije. On je kao prioritet u njegovu radu potcrtao upravo oživljavanje namjenske industrije.

Ništa bolje nisu poslovale ni privatne tvrtke.

Kada su u pitanju dvije privatne tvrtke, “Pobjeda Technology“ i “Pobjeda Rudet”, obje iz Goražda, a koje posluju u sklopu namjenske industrije, ni one se ne mogu pohvaliti dobrim rezultatima.

Dobit tvrtke “Pobjeda Technology” u prvih šest mjeseci iznosila je 494.261 KM, dok su prihodi bili 7,7 milijuna, a rashodi 7,2 milijuna KM. Ukupna dugovanja za pola godine iznose osam milijuna KM, a dobit na kraju prošle godine ostvarena je u iznosu od 1,4 milijuna. “Pobjeda Rudet” ostvarila je 242.559 KM dobiti za pola ove godine, dok su ukupno prošle godine poslovali s dobiti od 1,5 milijuna KM.

poslovni-global.ba/avaz.ba

Odgovori