NAKON ŠTO SU ODBIJALI IZIĆI Rudari, njih čak 170, ipak napustili jamu

BiH vijesti

Oko 170 rudara druge i treće smjene tuzlanskog Rudnika Mramor, koji se nalazi u sastavu Rudnika Kreka, jutros je, zbog kašnjenja plaće, odbilo napustiti jamu.

Ipak, na kraju je sve dobro završilo, pa su rudari nakon pregovora koji su okončani oko 15 sati, napustili rudarsko okno i autobusima će put svojih domova.

Pregovarali su predstavmnici Rudnika ‘Kreka’ sa Sindikatom poduzeća, nakon čega je tehnički direktor Rudnika ‘Kreka’ Salih Delić, izjavio da im je plaća isplaćena, a topli obrok za protekli mjesec da će se isplatiti do 20. travnja.

Kako je prije završetka uspješnih pregovora, za Faktor kazao Fikret Mehić, predsjednik Sindikata Kreke, rudari su ostali u jami jer ima plaća jučer nije legla na račune. Inače, 15. travnja je zadnji rok za isplatu plaća rudarima.

– Oni su jučer provjeravali i nisu dobili plaću. Ona jest uplaćena, ali nije legla. I oni su se odlučili na ovaj potez. Ne vjeruju nikome, neće da razgovaraju ni s upravom ni sindikatom. Samo žele upravu iz Elektroprivrede – kazao  je Mehić.

On navodi da je kašnjenje plaće samo povod štrajka rudara, a da se oni suočavaju sa brojnim drugim problemima, koji se ne rješavaju.

– Ima još problema. Ljudima se ne uplaćuju krediti, neuplaćuju se doprinosi umirovljenicima, otpremnine. Sve su u pitanju financije – kazao je Mehić.

Rudari koji se nalaze u jami traže da ih posjete Bajazit Jašarević, direktor Elektroprivrede BiH i Nevad Ikanović, izvršni direktro za proizvodnju u Eletroprivredi.

– Oni im mogu nešto obećati. Mi ovdje ne možemo ništa obećati u praznoj kući – kazao je Mehić.

Inače, sredinom prošle godine, rudari iz Mramora su ostali u jami, tražeći isplatu plaća, toplog obroka i ulaganje u rudnik. Nakon dolaska tadašnjeg direktora Elektroprivrede Elvedina Grabovice, štrajk je prekinut, ali su problemi očigledno ostali.

poslovni-globa/Faktor.ba (Foto: Faktor)

Odgovori