Oklijevanje švicarske vlade da “spusti rampu” za hrvatske radnike posljedica dobro razrađene taktike SNP-a

Svijet vijesti

Iako je u više navrata objavljen slobodan pristup hrvatskih radnika na tržište rada u Švicarskoj, posljednji put u travnju ove godine kada su službeni Bruxelles i Bern o tome sklopili sporazum, to se još nije ostvarilo. Pripadajući protokol, koji je u švicarskoj javnosti već dobio pridjev hrvatski, još nije ratificiralo Federalno vijeće u Bernu ili vlada švicarske federacije.

Oklijevanje švicarske vlade da “spusti rampu” hrvatskim radnicima posljedica je dobro razrađene taktike jedne od najjačih stranaka u toj zemlji, Švicarske narodne partije (SNP) koja nije uspjela spriječiti ratificiranje “Hrvatskog protokola” u oba doma tamošnjeg parlamenta. Ali je SNP, u jednom od domova, Senatu, isposlovao da se Federalnom vijeću ratifikacija “Hrvatskog protokola” uvjetuje usklađivanjem imigrantskih pravila EU-a s pripadajućim pravilima švicarske federacije.

Ionako je Bruxelles izišao ususret Švicarskoj, jer je iz sveobuhvatnog sporazuma dviju strana o slobodi kretanja izuzeto pitanje pristupa tržištu radne snage u Švicarskoj. Tu su se Švicarci izborili da se prilikom ulaska svake nove članice u Uniju sklapa novi sporazum o protoku radne snage, što je sada otvoreno pitanje u odnosima s Hrvatskom, piše Slobodna Dalmacija.

Tako su, primjerice, radnici iz Bugarske i Rumunjske tek u lipnju ove godine dobili slobodan pristup poslovima u Švicarskoj iako su te dvije zemlje ušle u Europsku uniju prije gotovo deset godina.

poslovni-global.ba

Odgovori