Opasni zračni jastuci: Ford povlači skoro 400.000 modela Ranger pickup

Svijet vijesti

Proizvođač automobila Ford objavio je povlačenje 391.000 svojih modela Ranger pickup jer postoji mogućnost da zračni jastuci prilikom napuhavanja eksplodiraju i nanesu ozljede putnicima, objavio je N1

Povlačenjem su obuhvaćeni Ranger pickup modeli proizvedeni od 2004. do 2006. godine.

Ovaj opoziv dolazi samo nekoliko dana nakon što je vlada objavila da je u Južnoj Karolini u prosincu prošle godine muškarac poginuo kada je zračni jastuk eksplodirao. Joel Knight (52) iz Kershawa je poginuo od metalnih šrapnela koji su mu se zabili u vrat, nakon što je sa svojim Rangerom iz 2006. godine udario kravu na putu, a potom se zabio u ogradu.

Vlada je, također, priopćila da očekuje da će proizvođači automobila povući još pet milijuna vozila koja su opremljena neispravnim zračnim jastucima korporacije Takata iz Japana.

Opoziv s Takata zračnim jastucima za sada pokriva 14 proizvođača automobila i kamiona i iznosi ukupno 24 milijuna vozila. Američka nacionalna uprava za sigurnost u prometu navela je da će broj opoziva vjerojatno dodatno porasti.
Takata koristi kemijski spoj amonium nitrat koji izazivanjem manje eskplozije stvara plin koji potom napuše zračne jastuke prilikom sudara. Međutim, taj kemijski spoj se poremeti uslijed izloženosti visokim temperaturama ili vlazi, pa dolazi do prebrzog sagorijevanja što izazove ispuštanje pare odvojeno od malo metalnog kanistera čija je uloga da kontrolira eksploziju.

Nesretni Knight je deseti poznati smrtni slučaj diljem svijeta, dok je stotinjak ljudi ozlijeđeno nakon eksplozije zračnog jastuka.

Iz Forda su priopćili da će klijente pismenim putem obavijestiti o povlačenju, počevši od 22. veljače ove godine. Iako već sada imaju pojedinih zamjenskih dijelova kompanija pregovara s proizvođačima zračnih jastuka o nabavljanju dodatnih količina što je prije moguće.

poslovni-global.ba

Odgovori