Oprez: Za branje šumskih plodova potrebna dozvola

Hrvatska vijesti

Berači koji žele sakupiti nešto kestena, gljiva ili divljeg šipka trebaju biti na oprezu jer im je za branje potrebna dozvola, odnosno postoje pravila koliko se čega smije iznijeti iz šume, jer gljiva se smije ubrati najviše tri kilograma na dan.

Iz Hrvatskih šuma ističu da se za ulazak u šume i branje plodova jeseni kojima gospodari trebaju dozvolu koja je besplatna i relativno ju je jednostavno pribaviti. Uz gljive, ostali šumski plodovi su kesteni, aromatično, jestivo i ljekovito bilje šumske bobice i slično.

Svim sakupljačima šumskih proizvoda za osobne potrebe omogućena je samostalna izrada dozvola putem web aplikacije koja je objavljena na portalu Hrvatskih šuma.

Dozvola se izrađuje za tekuću godinu i vrijedi do 31. prosinca iste godine. Izrađuje se tako da se odabere uprava šuma podružnice na čijem se području sakupljaju biljke i gljive, a zatim se odabiru zakonom dostupne biljke za sakupljanje.

“Zakonom su dostupne biljke koje nisu strogo zaštićene vrste čiji je popis definiran pravilnikom o strogo zaštićenim vrstama. Izrada dozvole potpuno je besplatna”, navode iz Hrvatskih šuma.

Za svaku podružnicu potrebno je napraviti novu dozvolu, dok se popis proizvoda koji se nalaze na dozvoli može nadopunjavati.

“Po završetku izrade, sustav generira dozvolu u obliku PDF-a koji automatski isporučuje korisniku na registrirani mail”, ističu iz Hrvatskih šuma kakva je procedura. Dozvola koja se primi na mail, mora se isprintati i nositi sa sobom.

poslovni-global.ba

Odgovori