OPTIMIZAM NA HLADNOĆI Najniža veleprodajna cijena plina u posljednjih 10 godina

BiH vijesti

Početak sezone grijanja 2016./2017. bit će obilježen najnižom veleprodajnom cijenom prirodnog plina u posljednjih 10 godina koja iznosi 450 KM/1.000 m3, potvrđeno je Feni u BH-Gasu, a prenosi Biznis.ba.

Iz te kompanije navode da bi navedena cijena prirodnog plina trebala ostati nepromijenjena do kraja sezone grijanja, a da bi eventualne korekcije mogle biti uvjetovane samo drastičnim porastom ruske cijene plina, za što se nadaju da se neće dogoditi do isteka sezone grijanja.

Ističu da je BH-Gas poduzeo niz mjera na zadržavanju veleprodajne cijene prirodnog plina na razini od 450 KM/1.000 m3, te stoga očekuju da razina potrošnje, posebno kod Sarajevogasa, bude povećana.

U odnosu na prethodnu godinu ne očekuju porast potrošnje kod ostalih potrošača, posebice što su industrijski potrošači zbog visokih cijena plina u prethodnom razdoblju prelazili na alternativna goriva, kao što je mazut i slično.

Zaključenim Aneksom Ugovora s mađarskim FGSZ-om povećane su zajamčene dnevne količine prirodnog plina za BiH sa 1,05 milijuna na 1,5 milijuna m3 plina dnevno.

Time su osigurani dovoljni transportni kapaciteti kroz Mađarsku, kako za potrebe Sarajevogasa, tako i za potrebe ostalih potrošača BH-Gasa.

poslovni-global.ba / Biznis.ba / Fena

Odgovori