OPTIMIZAM U MMF-u BiH očekuje ekonomski rast veći od tri posto

BiH vijesti

BiH u ovoj godini može očekivati ekonomski rast od tri posto, a sljedeće godine od 3,2 posto, pokazuje izvješće Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), javlja TV1.

Na Općoj skupštini MMF-a i Svjetske banke, na kojoj je izvješće i predstavljeno, boravi i izaslanstvo iz BiH.
Na plenarnoj skupštini je istaknuto da se svjetska ekonomija suočava s mnogo izazova, te da preporuke MMF-a ostaju nepromijenjene, europskim zemljama i dalje se daje potpora da naglasak stave na konsolidaciju financijskog sektora i provođenje strukturalnih reformi.

„Nastavit ćemo s realizacijom svih aktivnosti prije sljedeće misije MMF-a koja će biti krajem studenoga ili u prosincu. Imamo jamstvae, potpuno opredjeljenje da sve aktivnosti koje realizira Vijeće ministara i vlade bh. entiteta biti završene u predviđenim rokovima“, rekao je predsjedatelj Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić.

„Sa svjetskom bankom ćemo definirati projekte koji će biti dio plasmana u sljedećih pet godina u iznosu od 750 milijuna dolara, ali i tu ćemo se isključivo fokusirati na jačanje poslovnog okruženja na projekte novog zapošljavanja“, kaže Zvizdić.

Osim BiH, MMF predviđa rast BDP-a Srbije za 2,5 ove godine, i 2,8% sljedeće godine. Hrvatske u ovoj godini za 1,9, a u sljedećoj 2,1%, dok bi Crna Gora, prema procjenama ove organizacije, ove godine trebala doživjeti rast od 5,1%, a u sljedećoj 3,6.

poslovni-global.ba / TV1

Odgovori