Organizirane krađe na naplatnim kućicama, 200 otkaza radnicima

Svijet vijesti

HAC ONC (Hrvatske autoceste održavanje i naplata cestarine) završio je nedavno opširno izvješće u kojem se na temelju zapisa s videokamera postavljenih u nekim naplatnim kućicama vidi krađa novca nekih njihovih djelatnika. Riječ je o njih oko 200 koji su prošli razgovor pred disciplinskom komisijom i protiv kojih se moraju poduzeti neke mjere, a u većini slučajeva to bi trebao biti otkaz, objavio je Večernji list.

Pretpostavlja se da će neke, primjerice one pred mirovinom, uspjeti zaštititi sindikat. Otkrivanje takvih radnji nije novost, spominjale su i u ranijim izvješćima interne kontrole, no uvijek se na tome stalo, odnosno gotovo nikada nisu poduzimane nikakve mjere protiv tih djelatnika. Štoviše, iz anonimnih pisama nekih djelatnika očito je da su oni prisiljeni sudjelovati u krađi, i to u zamjenu za sigurnost svog radnog mjesta, što potvrđuje da postoji cijeli lanac zaposlenika koji organizirano sudjeluje u krađi novca.

Ljetos je kontrola obavljena na naplatnim kućicama Sv. Helena, Bregana, Lipovac, Županja i Zagreb-istok, a počela je nakon što je direktor naplate cestarine uveo univerzalne šifre svim blagajnicima te nakon anonimnih prijava, ali i zbog spoznaja da je takvih prijevara bilo i prije. Ove je godine, naime, u HAC ONC-u imenovana nova uprava koja je, izgleda, odlučila stati na kraj dugogodišnjim malverzacijama.

Videokamere su zabilježile, primjerice, djelatnike koji su zbog dugogodišnje zaštite imali hrabrosti mahati ukradenim novčanicama pred kamerom, stavljati novac u džep, kidati vreće u kojima je novac već bio pohranjen… Iz toga je jasno da blagajnici nisu samostalno djelovali, nego je sve napravljeno u suradnji s voditeljima smjene i ostalim nadležnim osobama, navodno sve do srednjeg menadžmenta tvrtke.
poslovni-global.ba Vecernji list

Odgovori