Organiziranim skriningom s talijanskim liječnicima broj otkrivenih karcinoma dojke kod žena u ZDŽ-u četiri puta veći

BiH vijesti

U organizaciji Instituta za zdravlje i sigurnost hrane u Zenici održana je konferencija na kojoj su prezentirani dosadašnji rezultati, aktivnosti, problemi i izazovi organiziranog skrining ranog otkrivanja promjena na dojkama. Projekt vodi INZ uz pomoć partnera iz ZDŽ-a i Italije, a provodi se kao ogledni primjer za buduću eventualnu sličnu aktivnost u cijeloj BiH. Potpisan je i protokol o suradnji između talijanske regije Piemont i ZDŽ-a.

Inače, talijanska agencija za kooperaciji i razvoj, kako je istaknuto, za ovu je namjenu proteklih godina diljem BiH uložila 16 milijuna eura, a ove godine izdvojila je dodatna četiri milijuna eura.

U sklopu ovog projekta razvijen je softverski praćen sustav pozivanja žena u dobi od 50 do 69 godina, pregledi na sumnju o karcinomu dojke uz dvostruko očitanje bh. i talijanskih liječnika, praćenje “slučaja” kroz druge medicinske ustanove te ponovno pozivanje na pregled, ako su nalazi uredni, za dvije godine.

Liječnici iz ZDŽ-a obučavani su u Italiji, zajedno je nabavljena oprema, a jedan od rezultata je četiri puta više otkrivenih karcinom dojke nego dosadašnjim metodama, navedeno je iz Instituta za zdravlje i sigurnost hrane u Zenici.

poslovni-global.ba/Foto:INZ

Odgovori