Ostvaren prvi cilj Vlade HNŽ-a, stablizacija javnih financija

BiH vijesti

Iako se nakon preuzimanja dužnosti u mjesecu rujnu 2015. godine suočila s nizom problema, osobito onih financijske naravi, a koje su u velikoj mjeri rezultat tužbi i izvršnih sudskih pravosnažnih presuda, Vlada Hercegovačko-neretvanske županije uspjela je stabilizirati financije i redovitost svih plaćanja iz Proračuna izvršavati u planiranom roku.

Činjenicu da su se ne tako davno u ovoj Županiji plaće za prethodni mjesec isplaćivale koncem tekućeg mjeseca ili kasnije, a obveze dobavljačima i druge obveze iz Proračuna s kašnjenjem i od nekoliko mjeseci, Vlada je u samo devet mjeseci svoga rada drastično promijenila.

Realnim i odgovornim planiranjem, racionalnim upravljanjem financijama i dosljednom provedbom usvojenih mjera štednje , ova Vlada je, a što ranije nikada nije bio slučaj, uspjela stvoriti uvjete da se plaće korisnicima za prethodni, isplaćuju u prvom ili najkasnije drugom tjednu tekućeg mjeseca, a sve ostale obveze u Zakonu predviđenom roku. Ove navode potvrđuje i činjenica da je već danas na tekućim računima korisnika Proračuna plaća za mjesec svibanj 2016. godine.

Isto tako, Vlada je nizom konkretnih mjera iskazala spremnost krenuti u rješavanje najvećeg financijskog izazova, pravosnažnih sudskih presuda. Na tom tragu, u dokumentu okvirnog Proračuna za razdoblje 2016- 2018. godine, Vlada je planirala 9 milijuna maraka, a značajan broj do sada potpisanih sporazuma o izvansudskoj nagodbi pokazatelj su konkretnih rezultata rada po ovom pitanju. Neupitno je opredjeljenje Vlade da se ovo pitanje konačno riješi i da problem sudskih tužbi, star više od desetljeća, bude riješen na zadovoljstvo svih koji su kroz tužbe i sudske presude ostvarili određena financijska prava.

Imajući na umu financijsko stanje u drugim županijama, Federaciji i Bosni i Hercegovini, izražavamo čuđenje kontinuiranim najavama pojedinih sindikalnih lidera o navodnoj potrebi dodatnog pritiska na Vladu. Poštujući pravo na prosvjed i sve druge oblike sindikalnih aktivnosti, kao vrhunska dostignuća demokracije, sindikalne lidere molimo da pri planiranju svojih aktivnosti narečene činjenice uzmu u obzir i da one budu dio svih razgovora socijalnih partnera, za koje je ova Vlada uvijek otvorena.

poslovni-global.ba

Odgovori