Otpadne vode Fukushime ispuštene u ocean, Kina zabranjuje svu japansku morsku hranu

Svijet vijesti

Japan je počeo ispuštati tretiranu radioaktivnu vodu iz uništene nuklearne elektrane Fukushima u Tihi ocean, što je polarizirajući potez koji je potaknuo Kinu da objavi trenutnu opću zabranu uvoza svih plodova mora iz Japana.

Kina je “vrlo zabrinuta zbog rizika od radioaktivne kontaminacije koju donosi… japanska hrana i poljoprivredni proizvodi koji se izvoze u Kinu”, rekao je kineski carinski dužnosnik u izjavi.

Potpisano prije dvije godine od strane japanske vlade i odobreno od strane UN-ovog nadzornog tijela prošlog mjeseca, ispuštanje je ključni korak u zastrašujuće dugom i teškom procesu stavljanja izvan pogona elektrane Fukushima Daiichi nakon što ju je uništio tsunami.

Kina je ponovila svoje čvrsto protivljenje planu i rekla da japanska vlada nije dokazala legitimnost ispuštanja vode.

“Japanska strana ne bi trebala prouzročiti sekundarnu štetu lokalnom stanovništvu, pa čak ni ljudima u svijetu iz vlastitih sebičnih interesa”, priopćilo je kinesko ministarstvo vanjskih poslova.

Tokio je pak kritizirao Kinu zbog širenja “znanstveno neutemeljenih tvrdnji”.

Voda će se u početku ispuštati u manjim količinama i uz dodatne provjere. Prvo ispuštanje ukupne količine 7.800 kubičnih metara – što je ekvivalent otprilike tri olimpijska bazena vode – dogodit će se tijekom otprilike 17 dana.

Prema rezultatima ispitivanja Tepca, ta voda sadrži oko 63 bekerela tricija po litri, što je ispod granice Svjetske zdravstvene organizacije za vodu za piće od 10.000 bekerela po litri. Bekerel je jedinica za radioaktivnost.

IAEA je također objavila priopćenje u kojem stoji da je njezina neovisna analiza na licu mjesta potvrdila da je koncentracija tricija daleko ispod granice.

Japan će provoditi nadzor oko područja ispuštanja vode i objavljivati ​​rezultate tjedno, počevši od nedjelje, rekao je ministar okoliša.

Tepco očekuje da će proces ispuštanja otpadnih voda – trenutno ukupno više od 1,3 milijuna metričkih tona – trajati oko 30 godina.

poslovni-global.ba

Odgovori