Otvoren TehnoBiz Meetup “NEXT LEVEL – (Re)industrijaliziranje kroz automatiziranje”

BiH vijesti

Otvorena je Konferencija TehnoBiz Meetup, o temi “NEXT LEVEL – (re)industrijaliziranje kroz automatiziranje”, koja se održala u Tehnološkom parku INTERA Mostar. Konferenciju je otvorio Dr. sc. Nevenko Herceg, predsjednik Vlade Hercegovačko-neretvanske županije.

Cilj održavanja Konferencije jest da se kroz izlaganja vrhunskih stručnjaka iz područja robotike i automatike sudionicima pruži uvid u mogućnosti gospodarskog razvitka kroz primjenu automatiziranja i robotizacije u proizvodnji tj. kako podići kvalitetu i/ili smanjiti troškove proizvodnje primjenom industrijskih tehnologija, te kako primijeniti automatiziranje u vlastitom poduzeću.

Obraćajući se nazočnima, predsjednik Herceg istaknuo je kako je Vlada prepoznala značaj teme i potrebu educiranja o ulozi automatiziranja u gospodarstvu, te poduprla njezino održavanje.

“Iako oko mnogih pitanja u društvu nismo suglasni, iako imamo brojne prijepore ne samo političke i druge naravi, postoji nešto oko čega se svi slažemo i oko čega nema prijepora. Nama treba reindustrijaliziranje, nama trebaju nova radna mjesta, koja će biti utemeljena na znanju i inovacijama. Trebamo snažniji gospodarski održiv rast koji podrazumijeva naše prilagođavanje novim tehnologijama. Na tom putu treba nam odgovarajuća obrazovna politika, koja će biti temelj znanstveno-tehnološkog razvitka u funkciji našeg gospodarskog razvitka”, kazao je predsjednik Herceg.

Otvarajući prigodnim riječima Konferenciju, naglasio je kako se mora zaustaviti ustaljena praksa obrazovanja kadrova koji nakon završetka školovanja završavaju na službama za zapošljavanje.

“Iskustva naših prijatelja, uvaženih stručnjaka iz ove oblasti, čija izlaganja ćemo pratiti tijekom ove Konferencije, bit će nam od velike koristi u našim nastojanjima da idemo u korak s novim izazovima i novim tehnologijama”, zaključio je predsjednik Herceg.

Inače, održavanje Konferencije u organizacijskom smislu poduprli su između ostalih Vlada Hercegovačko-neretvanske županije, Fakultet strojarstva i računarstva Sveučilišta u Mostaru, Mašinski fakultet Univerziteta “Džemal Bijedić” u Mostaru, Vanjsko-trgovinska komora BiH.

poslovni-global.ba / Vlada HNŽ

Odgovori