Oživljena baština: Završen zajednički projekt Solina, Ljubuškog i Ulcinja vrijedan dva milijuna eura

Turizam vijesti

Završnom konferencijom u Solinu završen je projekt prekogranične suradnje “Oživljena baština” (Heritage revived) toga grada s Ljubuškim i Ulcinjom, vrijedan dva milijuna eura i 85 posto financiran iz europskih fondova, kojim se obnavlja i promiče kulturna baština.

Tim projektom, koji je počeo u listopadu 2020., kako je rečeno, na solinskom području izgrađeno je odmorište i obnovljen dio prometnice uz arheološko nalazište Rižinice radi pristupa tom starokršćanskom nalazištu.

U Ljubuškom je u sklopu tog projekta obnovljen i opremljen posjetiteljski centar na rimskome vojnom logoru na Gračinama, a u Ulcinju je istraženo i predstavljeno arheološko nalazište Svač.

Splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban i gradonačelnik Solina Dalibor Ninčević istaknuli su važnost izgradnje odmorišta u blizinu arheološkog nalazišta Rižinice rekavši kako je to jedno od najvažnijih starokršćanskih nalazišta u Hrvatskoj.

Ravnatelj Županijske uprave za ceste Petar Škorić rekao je kako cestom Solin – Klis uz nalazište Rižinice na dan prođe do 12 tisuća vozila te da putnici u njima uopće ne znaju za to arheološko nalazište ni njegovu važnost.

“Izgradnjom odmorišta omogućava se pogled na to nalazište i pristup njemu koji je do sada bio otežan”, objasnio je Škorić. Dodao je kako će izgradnjom odmorišta to nalazište biti vidljivije i dostupnije građanima i turistima.

Gradonačelnik Ljubuškog Vedran Markotić rekao je kako je u sklopu prekograničnog projekta u Ljubuškom obnovljena tvrđava herceg Stjepana koja je simbol toga grada.

“Ne bismo bez pomoći sredstva iz fondova EU-a mogli sami obnoviti tu tvrđavu”, dodao je Markotić.

poslovni-global.ba/Foto: TZ grada Solina

Odgovori