Pad izvoza drvne industrije Bosne i Hercegovine

BiH vijesti

Izvoz drvne industrije i šumarstva Bosne i Hercegovine u prvom polugodištu iznosio je 985 milijuna KM i manji je u odnosu na isto razdoblje prošle godine kada je iznosio milijardu i 111 milijuna KM, dok je uvoz iznosio 425 milijuna KM., što je također manje u odnosu na prvih šest mjeseci prošle godine kada je iznosio 452 milijuna KM, istaknuto je na sjednici Skupštine Udruženja drvne industrije Vanjskotrgovinske komore BiH.

Utvrđeno je da je u prvom polugodištu evidentan pad izvoza svih grupa proizvoda, osim drvenog namještaja i drvenih montažnih kuća, kao i da je rast izvoza šumskih drvnih sortimenata zaustavljen Odlukom o privremenoj zabrani izvoza koja je bila na snazi ​​do 31. srpnja.

Najvažnija izvozna tržišta bila su Njemačka (196 milijuna KM), Hrvatska (132 milijuna KM), Italija (83 milijuna KM), Srbija (71 milijun KM) i Austrija (45 milijuna KM).

Uvoz svih grupa proizvoda u prvih šest mjeseci ove godine u odnosu na isto razdoblje lani je u padu, osim drvenog namještaja, dok se najviše uvozilo iz Hrvatske, Srbije, Austrije, Poljske i Češke.

poslovni-global.ba

Odgovori