Pad potrošnje i izvoza: Proizvođači smanjuju proizvodnju napuštanjem 10 posto vinograda

Poljoprivreda vijesti

Regija Bordeaux suočava se s neviđenim padom potrošnje i izvoza crnog vina, zbog čega vinogradari traže pomoć francuske vlade, izvijestila je novinska agencija EFE.

Od 115.000 hektara namijenjenih vinogradima, proizvođači žele smanjiti proizvodnju napuštanjem barem 10 posto tog zemljišta. Istovremeno od vlade traže financijsku naknadu i pomoć kako bi se riješili obilne zalihe.

“U naših 80 ili 85 posto vinograda proizvodi se crno vino. Danas u Francuskoj, ali i na izvoznim tržištima, pada njegova potrošnja”, kaže Stéphane Gabard, vinogradar i voditelj sindikata u Bordeauxu.

Gabard ističe da je ta regija prva zazvonila na uzbunu koja se počela paliti u drugim regijama zemlje. Kriza je počela zatvaranjem stanovnika u kuće tijekom pandemije koronavirusa.

Vlada u Parizu, koja se isprva oglušila na prosvjede proteklih mjeseci, u veljači je dala zeleno svjetlo za destilaciju preostalih zaliha, s dvije kampanje između srpnja i listopada procijenjene na 160 milijuna eura. Financirat će se sredstvima iz državnog proračuna i Europske unije.

Riječ je o tome da se u okolnostima smanjene potražnje pojavljuje problem nedostatka skladišnih kapaciteta za prijem nove berbe grožđa i proizvodnje vina te je stoga nužno provesti destiliranje određenih količina vina. U tu svrhu daje se potpora proizvođačima vina za provođenje destilacije vlastitih neprodanih zaliha vina i osigurava financijska potpora za troškove prijevoza i destilacije. Dobiveni destilirani alkohol može se koristiti isključivo u industrijske ili energetske svrhe.

poslovni-global.ba

Odgovori