PAD PROIZVODNJE Globalan rast cijene maslinovog ulja

Poljoprivreda vijesti

Ovosezonska proizvodnja maslinovog ulja u Italiji, prema posljednjim podacima, bilježi pad od čak 49 posto u odnosu na lanjsku sezonu, na oko 243.000 tona. U južnim i središnjim područjima pad prizvodnje je između 40 i 50 posto, dok su povoljniji klimatski uvjeti u sjevernom dijelu zemlje omogućili nešto bolje rezultate.

U Italiji su se masline brale ranije prvenstveno zbog straha od još jednog napada maslinove muhe koji bi mogao ugroziti masline koje su odoljele prethodnim napadima.

Naime, nepovoljne vremenske prilike sa brzim izmjenama hladnoće i topline, kišom i vlažnim ljetom, bile su idealne za jak razvoj maslinove muhe koja je već 2014. značajno utjecala na smanjenje talijanske proizvodnje.

U svjetskim se okvirima ove godine, prema podacima International Olive Councila, očekuje pad proizvodnje ulja od oko 14 posto, na oko 2.713.500 tona, od čega bi europske članice IOC-ja u sezoni 2016/17. trebale proizvesti oko 1.923.000 tona, što je 17 posto manje u odnosu na lanjsku sezonu.

U Španjolskoj se očekuje pad od šest posto, 19 posto u Grčkoj, 14 posto u Portugalu, 29 posto u Tunisu, 15 posto u Maroku i 18 posto u Argentini.

S druge strane, očekuje se povećanje proizvodnje od 24 posto u Turskoj, osam posto u Egiptu, sedam posto u Izraelu, te pet posto u Albaniji.

Globalno rastu i cijene maslinovog ulja, u Italiji je u studenome probijen limit od 5,5 eura za kilogram – na 5,75 eura, u Španjolskoj je taj porast deset posto u odnosu na lani, pa je koncem studenoga kilogram ekstradjevičanskog maslinovog ulja koštao 3,37 eura. U Grčkoj mu je cijena 3,46 eura, u Tunisu 3,68 eura.

Očekuje se kako će se konzumacija maslinovog ulja na svjetskoj razini smanjiti za jedan posto u ovoj sezoni, na 2.904.000 tona, što je lako razumljivo budući da pad proizvodnje dovodi do povećanja cijena, što se onda reflektira i na potrošnji.

poslovni-global.ba

Odgovori