Panika na burzama se nastavlja, na nazire se kraj padu dionica

Svijet vijesti

Niz uzroka doveo je do vladavine “medvjeda” na svjetskim tržištima kapitala. MSCI indeks svih svjetskih dionica skliznuo je prošloga tjedna 20 posto ispod svoje prethodne najviše razine, što se definira kao “tržište medvjeda”, pišu svjetske agencije. Rasprodaja na svjetskim burzama, započeta početkom godine, ne posustaje.

Na američkom tržištu indeks S&P 500 tijekom ove godine u minusu je više od 10 posto što je njegov najlošiji ulaz u godinu u povijesti, piše Reuters. Još je gora situacija na europskom i azijskom tržištu. Tako se primjerice tijekom 2016. njemački DAX stropoštao gotovo 17 posto, a japanski burzovni indeks Nikkei preko 21 posto.

Japanske dionice u petak su se spustile na najnižu razinu u godinu i pol. Da stvar sve više izmiče kontroli potvrđuju i izjave središnjih bankara i političara. Predsjednica američkih Federalnih rezervi Janet Yellen u obraćanju Kongresu prošloga tjedna izjavila je kako rasprodaja na financijskim tržištima može potkopati ekonomski rast SAD-a.

U Japanu je ministar financija Taro Aso najavio kako će zatražiti da se o stanju na burzama razgovara u okviru skupine najrazvijenijih država G20.

 

poslovni-global.ba

Odgovori