Park prirode Biokovo – imotska jezera uskoro geopark UNESCO-a

Turizam vijesti

Područje imotskih jezera i Parka prirode Biokovo od iduće bi jeseni trebali biti dio UNESCO-ove mreže svjetskih geoparkova, čime bi se priveo kraju višegodišnji proces iskorištavanja potencijala dinarskog krša.

Inicijativa o geoparku imotskih jezera nastala je 2018. godine, a kako je sličnu inicijativu imao i Park prirode Biokovo, Nacionalno povjerenstvo za UNESCO geoparkove u Hrvatskoj izrazilo je mišljenje da inicijative treba objediniti i zajedničkim apliciranjem doći do cilja.

Nakon terenske evaluacije koja je održana u rujnu prošle godine, UNESCO-ovo Vijeće svjetskih geoparkova dalo je određeni broj preporuka koje još treba ispuniti.

Pregled kompletne dokumentacije i svih označenih staza rezultirao je visokom ocjenom stručnjaka. Unatoč tomu, dobivena je odgoda od najviše dvije godine, unutar koje se preporuke moraju ispuniti.

Neke od preporuka su realizirane, neke su još u fazi dorade, a kada cijeli proces “ispravki” bude gotov, imotska jezera i Park prirode Biokovo bit će automatski povezani s mrežom UNESCO geoparkova. Plan je do ljeta poslati izvješće o napretku.

Geoparkovi traže rad na vidljivosti, pojavljivanju u medijima i promociji. Preporuke se odnose i na edukaciju s lokalnim stanovništvom i djecom osnovnoškolske i srednjoškolske dobi te s turistima. Jedna od preporuka je i izrada karte Geoparka, jedinstvene karte koja do sada nije postojala, a sada je gotova.

Istaknuto je kako je zbog sigurnosti potrebno postaviti zaštitne ograde na Crvenom jezeru te regulirati promet prema Skywalku, u zaštićenom području Parka prirode Biokovo.

UNESCO-vi geoparkovi jedinstvena su geografska područja međunarodnog značaja kojima se upravlja holističkim konceptom zaštite, obrazovanja i održivog razvoja.

Geopark Biokovo – imotska jezera bit će treći na popisu UNESCO geoparkova iz Hrvatske, nakon Parka prirode Papuk koji je na popisu od 2007. godine i Viškog arhipelaga koji je na popisu od travnja 2019. godine.

poslovni-global.ba / Foto:PP Biokovo

Odgovori