PARLAMENT FBIH Prihvaćen nacrt zakona o veterinarsko-medicinskim proizvodima

BiH vijesti

Zakon o veterinarsko-medicinskim proizvodima (VMP) prihvaćen je u formi nacrta na sjednici Zastupničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine.

Zakon će se, kako su pojasnili iz Vlade Federacije koja je predlagač, primjenjivati na industrijski proizvedene premikse za izradu ljekovite hrane za životinje koji se stavljaju u promet, aktivne supstance koje se koriste za njihovu proizvodnju te određene supstance koje se mogu upotrebljavati kao VMP koji imaju anaboličke, antiinfektivne, antiparazitarne, protuupalne, hormonalne ili psihotropne osobine.

U obrazloženju je naglašeno da je kontrola proizvodnje i prometa VMP-a značajna s aspekta očuvanja zdravlja životinja, ali i proizvodnje hrane životinjskog porijekla.

Zakon bi se primjenjivao i na instrumente, pribor, opremu, uređaje, program, materijal, sredstva za redukciju mikroorganizama za primjenu u veterinarstvu ili druge proizvode za uporabu u veterinarstvu.

Pravne osobe koje proizvode, prometuju ili skladište VMP moraju ispunjavati uvjete određene ovim zakonom i, na osnovu njega, uvjete koje propisuje federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.

U obrazloženju Nacrta zakona je, uz konstataciju da lijekovi u veterinarstvu imaju važnu ulogu u kontroli i prevenciji bolesti životinja, ukazano i na to da mogu uzrokovati veliku štetu i životinjama i ljudima i okolišu ukoliko se ne koriste ispravno.

poslovni-global.ba

Odgovori