Pčelari traže pomoć za zaštitu pčela

BiH vijesti

Savez udruženja pčelara sarajevske županije upozorio je da u proljeće voćari počinju koristiti pesticide kako bi zaštitili voćnjake od štetočina, a da za to vrijeme pčelari strahuju jer veliki broj pčelinjih zajednica strada zbog tih pesticida.

Ističu da ti problemi mogu biti riješeni vrlo jednostavno i da je dovoljno da voćari obavijeste susjeda pčelara dan prije tretiranja voćnjaka pesticidima, kako bi pčelar mogao zatvoriti pečele na taj dan.

Također, navode da je važno da se pesticidi apliciraju u noćnim satima, i na način kako je to preporučeno u uputstvu koje dolazi uz pesticide, jer će na taj način voćar zaštiti voćnjak, a sačuvat će i pčele.

Iz Saveza naglašavaju da je voćarstvo važna grana bosanskohercegovačke privrede, ali da su i pčele jednako važne, ili čak i važnije.

UN u dokumentu iz 2011. navodi da od 100 hranjivih vrsta koje stvaraju 90 posto hrane u svijetu, njih više od 70 oprašuju pčele. Konačno, voćnjaci u čijoj blizini se nalaze pčelinjaci daju mnogo više plodova nego voćnjaci u čijoj blizini nema pčelinjaka. I ne samo to, voćnjaci sa zdravim pčelama daju višestruko kvalitetnije plodove priopćeno je iz Saveza udruženja pčelara sarajevske županije.

poslovni-global.ba / Foto: Zoran Ćubela

Odgovori