PELJEŠKI MOST BiH ima osiguran prolaz ka otvorenome moru

BiH vijesti

Zamjenik ministra komunikacija i prometa BiH Saša Dalipagić i zamjenica ministra vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske Zdravka Bušić danas su na sastanku u Sarajevu razgovarali o aktualnostima koje se odnose na pitanja bilateralne suradnje Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske iz područja prometne infrastrukture.

Također, razgovarano je i o nastupu izaslanstva Bosne i Hercegovine na Summitu zemalja zapadnog Balkana u Parizu u okviru Berlinskog procesa, aktualnostima u pogledu strategije prometa u BiH, te pitanjima u vezi javnog radiotelevizijskog sustava u BiH.

Zamjenik Dalipagić je naglasio veliki značaj dobrosusjedskih odnosa BiH i Republike Hrvatske, s obzirom na činjenicu da BiH s Republikom Hrvatskom ima najdužu granicu od svih susjednih država. Republika Hrvatska će, kao članica Europske unije, biti važan faktor u procesu pridruživanja Bosne i Hercegovine Uniji.

Dalipagić je informirao zamjenicu Bušić o postignutom napretku u ispunjavanju zaključaka donesenih na bilateralnom sastanku održanom 19. travnja u Sarajevu između predstavnika Ministarstva komunikacija i prometa BiH i predstavnika Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture Republike Hrvatske.

Procedura oko davanja suglasnosti na izmijenjeni projekt međudržavnog mosta preko rijeke Save kod Svilaja u Bosni i Hercegovini je okončana. Pribavljene su sve potrebite suglasnosti, pripremljen je Nacrt ugovora o izgradnji mosta te bi se nakon provjere usklađenosti sa zakonskim propisima i uvjetima natječaja, trebao uputiti Pravobraniteljstvu BiH na mišljenje, a nakon čega bi uslijedilo potpisivanje ugovora.

Razgovarano je i o izgradnji međudržavnog mosta preko rijeke Save kod Gradiške, te je zamjenica Bušić izvijestila kako je Studija utjecaja na okoliš u Republici Hrvatskoj završena i kako je proslijeđena Bosni i Hercegovini na nadležno postupanje. Potvrđen je stav kako se radi o zajedničkom interesu za što skoriju realizaciju ovih projekata.

Vezano za projekt izgradnje mosta kopno-Pelješac, Dalipagić je još jednom naglasio kako je bitno da se ovo pitanje rješava na razini struke a ne politike. Potrebno je ispoštovati sve međunarodne standarde i propise kako bi BiH imala mogućnost neškodljivog prolaza otvorenom moru. Zamjenica Bušić je istaknula da se radi o najznačajnijem infrastrukturnom projektu u Republici Hrvatskoj, a njegova vrijednost je procijenjena na 426 milijuna eura. Republika Hrvatska jako ozbiljno pristupa cjelokupnom procesu i ispoštovat će se svi standardi, a BiH će imati osiguran neškodljiv prolaz.

Zamjenik Dalipagić i zamjenica Bušić su potvrdili zajednički interes Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske oko revitalizacije “Unske pruge”.

poslovni-global.ba

Odgovori