Pismo “Brodosplitu” i upit: Možete li za rusku mornaricu izgraditi nosač zrakoplova?

Svijet vijesti

“Brodosplit“ je u nekoliko posljednjih poslovnih godina imao cijelu hrpu upita iz inozemstva oko kapaciteta u sektoru vojne brodogradnje. Škverske navoze obilazili su predstavnici francuske mornarice koji se zanimaju za izgradnju velikih ro-pax brodova za opskrbu svojih prekomorskih baza. Indonežani se raspituju za patrolne brodove, ali i za podmornice. Nisu ni Egipćani zaboravili vojni program splitskog škvera.

Ipak, ni jedan upit nije bio tako spektakularan ni geopolitički važan, doznaje Slobodna Dalmacija iz više izvora, koji je došao iz Rusije. Pismo koje je stiglo iz Moskve sadržavalo je, u najkraćim crtama, pitanje – možete li za rusku mornaricu izgraditi nosač zrakoplova?

S tim dopisom, neobično kratkim s obzirom na predmet na koji se odnosi, a što ga je primio Odjel prodaje “Brodosplita“, bili su upoznati i neki ključni ministri sada već bivše Vlade Zorana Milanovića. Ti ministri bili su voljni za takav hrvatsko-ruski aranžman ponuditi i Vladina financijska jamstva. Bilo je zamišljeno, može se čuti, da se projekt predstavi osobno ruskom ministru obrane Sergeju Šojguu.

I Josip Jurišić, glasnogovornik Uprave “Brodosplita“, potvrdio je postojanje zanimljivog upita. No, kako se priča dalje od upita ipak nije razvila, u škveru nisu htjeli dodatno komentirati.

Osnovni nacrt nastao bi na stolu ”Nevskog projektno-konstruktorskog biroa“ koji sada razrađuje tri vrste novih nosača. Nije isključeno da je još neko europsko brodogradilište dobilo upit o mogućnostima izgradnje ruskog nosača zrakoplova, kakav je stigao u Split. Francuzi su izgradili dva nosača helikoptera “Vladivostok“ i “Sevastopolj“, ali ih nisu isporučili zbog ruske agresije na Ukrajinu. Kako je biznis ipak samo biznis, Pariz je Moskvi platio goleme ugovorne penale (preko milijardu eura) zbog neisporuke brodova.

poslovni-global.ba

Odgovori