PLANIRANJE RUTA Kontrole letenja u regiji udružile snage

Svijet vijesti

Tri društva iz regije za kontrolu letenja, bosansko-hercegovačka BHANSA, hrvatska CCL i srpsko-crnogorska SMATSA, omogućili su svojim korisnicima da 24 sata slobodno planiraju i provode letove bez obzira na podjelu zračnog prostora među državama ili granice njihove oblasti odgovornosti (AoR).

Novom uslugom, dostupnom od 8. prosinca, praktično je uveden koncept prekograničnog slobodnog planiranja ruta (FRA) – Slobodno planiranje leta po jugoistočnoj osi (South-East Axis Free Route Airspace SEAFRA) – iznad razine leta 325, navodi se u zajedničkom priopćenju tri kontrole letenja.

“Ovo je prvi put da je u Europi uveden FRA koncept iznad teritorije četiri države… čime je dokazano da je takva suradnja moguća i da može biti od koristi za sve zainteresirane strane”, navodi se u priopćenju.

Ideja za pokretanje FRA koncepta tako velikih razmjera potekla je, kako se dodaje, od eksperata iz navedena tri društva sa zajednickim ciljem da se, s jedne strane unaprijedi sigurnost i učinkovitost usluga u zračnom prometu a, s druge, da se zaštiti okoliš smanjenjem ispuštanja štetnih goriva, ugljičnog dioksida i dušik oksidnih plinova.

Aktivnosti vezane za SEAFRA pokrenute su u skladu s odgovarajućom europskom uredbom čak pet godina prije planiranog datuma za neograničeno, slobodno korištenje zračnog prostora iznad 9.000 metara diljem Europe, 1. siječnja 2022.

Ovaj projekt je jedan od ključnih dostignuća unutar inicijative EU o uspostavi Jedinstvenog europskog neba (Single European Sky) bez obzira na državne granice, i koji ima za cilj povećanje sigurnosti i učinkovitosti, kao i povećanje kapaciteta zračnog prometa u Europi, navodi se u priopćenju.

poslovni-global.ba

Odgovori