Poboljšanje kvaliteta zraka u fokusu sastanka predstavnika Svjetske banke i Tuzlanske županije

BiH vijesti

Preliminarna procjena potencijalne realizacija projekta poboljšanja kvaliteta zraka (Air Quality Improvement Project – AQIP) bila je tema sastanka izaslanstava Vlade Tuzlanske županije i Svjetske banke.

Projektni razvojni cilj je smanjenje emisija zagađivača zraka i stakleničkih plinova iz sektora grijanja stambenih objekata i sektora prijevoza kroz poboljšanja u upravljanju kvalitetom zraka i investicije u odabranim županijama Federacije BiH.

Kako je kazano, projekt se sastoji od tri suštinske komponente uz komponentu za upravljanje projektom, a bit će podržan kreditnim sredstvima Međunarodne banke za obnovu i razvoj (IBRD) u iznosu od 50 milijuna američkih dolara.

Uloga županije u realizaciji ovog projekta primarno bi bila vezana uz dio projekata koji bi podrazumijevao financiranje djelomičnih grantova za ulaganja u održivo grijanje (npr. zamjena zagađujućih i neučinkovitih peći i kotlova na ogrjevno drvo i ugljen modernim rješenjima za grijanje) i energetsku učinkovitost (npr. zamjena prozora i vrata, izolacija zidova) u stambenom sektoru, uz fokus na kuće koje se za grijanje oslanjaju na čvrsta goriva, kao najveći izvor emisija PM 2,5.

Premijer TŽ-a Irfan Halilagić je Svjetskoj banci zahvalio što je Tuzlanska županija prepoznala kao područje na kojem je u ovom smislu potrebno djelovati, te podsjetio da TŽ iz vlastitih sredstava već realizira projekte energetske učinkovitosti, a koji su upravo usmjereni u pravcu zamjene postojećih peći na čvrsto gorivo i toplinsku izolaciju u privatnim stambenim objektima, priopćeno je, među ostalim, iz Odjela za informiranje TŽ-a.

poslovni-global.ba

Odgovori