Podržano ukidanje ‘bijelog kruha’, iz reda hrvatskog naroda suzdržani

BiH vijesti

Komisija za financije i proračun Doma naroda PS BiH danas je u Sarajevu podržala Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH, kojim se predviđa ukidanje “bijelog kruha” za izabrane i imenovane dužnosnike na razini BiH, a koji su u parlamentarnu proceduru uputili zastupnici SBB-a BiH, javlja BHRT.

Navedeni zakon Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH usvojio je na sjednici održanoj 26. veljače 2015. godine, ali on do sada nije razmatran u Domu naroda.

Razmatranje na Komisiji prijedloga zakona o ukidanju “bijelog kruha” inicirao je Safet Softić, iz SDA, koji će kao zamjenik predsjedatelja Doma naroda predložiti da ova točka bude uvrštena u dnevni red sutrašnje sjednice ovog doma.

Zstupnik iz reda srpskog naroda i član Komisije Dragutin Rodić ocijenio je da je potrebno okončati proceduru za Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH.

Prema njegovim riječima, od sredine prošle godine razgovara se o sveobuhvatnom rješenju pitanja plaća i naknada u institucijama BiH, ali da nema nagovještaja integralnog rješenja ovog problema i da zbog toga treba završiti razmatranje predloženog zakona.

Prilikom glasanja o Prijedlogu zakona o izmjenama Zakona o platama i naknadama u institucijama suzdržani su bili predstavnici hrvatskog naroda – Ljilja Zovko i Zdenka Džambas.

Predloženom izmjenom Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH briše se odredba prema kojoj izabrani i imenovani dužnosnici na razini BiH imaju pravo na plaću godinu dana po isteku mandata.

Komisija je danas podržala izvješća Ureda za reviziju institucija BiH o izvršenoj reviziji učinka o temi “Transparentnost rada institucija BiH” i “Upravljanje carinskim terminalima”.

Do sada urađeno više od 35 revizija učinka, ali je slaba realizacija preporuka revizora.

Komisija za financije i proračun predložit će Domu naroda da usvoji zaključke kojima se Vijeće ministara, odnosno Upravni odbor Uprave za neizravno oporezivanje i UNO BiH obvezuju da u roku od šest mjeseci informiraju Komisiju o planiranim i poduzetim aktivnostima za realizaciju preporuka iz revizorskih izvješća.

poslovni-global.ba

 

Odgovori