Pojačan sanitarno-zdravstveni nadzor uvoza pošiljki flaširanih pića

BiH vijesti

S ciljem zaštite zdravlja stanovništva zbog povećanih temperatura u ljetnom razdoblju, u skladu s važećim propisima i podzakonskim aktima u oblasti sanitarne i tržišne inspekcije, Sektor granične inspekcije Federalne uprave za inspekcijske poslove prema planu aktivnosti u 2016. godini, u sljedećem razdoblju pooštrava inspekcijski nadzor nad skladištenjem i transportom uvezenih pošiljki flaširanih voda, osvježavajućih bezalkoholnih pića, voćnih sokova, voćnih nektara, piva i sličnih proizvoda.

Tim povodom, Federalna uprava za inspekcijske poslove će vršiti laboratorijsku provjeru zdravstvene ispravnosti uvezenih pošiljki ove robe, što podrazumjeva mikrobiološku i osnovnu fizikalno-kemijsku analizu.

Uzorke uvezenih pošiljki robe, uz zapisnik o uzimanju uzorka, Federalna uprava za inspekcijske poslove upućivat će na provjeru mikrobiološke i osnovne fizikalno-kemijske zdravstvene ispravnosti u laboratorije Zavoda za javno zdravstvo FBiH u Sarajevu i Mostaru.

Istovremeno aktivnosti će provoditi i inspektorat RS, što podrazumjeva sinhronizirano i ujednačeno postupanje entitetskih inspekcijskih tijela u prekograničnom prometu roba u BiH, priopćeno je iz Federalne uprave za inspekcijske poslove.

poslovni-global.ba

Odgovori