Pokrivenost uvoza izvozom pala na 60,9 posto, robni deficit narastao na 8,1 milijardi KM

BiH vijesti

Smanjena gospodarska aktivnost i pada potražnje iz zemalja glavnih trgovinskih partnera, Bosna i Hercegovina bilježi daljnji trend pada vanjskotrgovinske razmjene. U razdoblju siječanj-rujan izvoz je iznosio 12,6 milijardi KM i manji je za 6,4 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, dok je istovremeno uvoz iznosio 20,7 milijardi KM i bilježi pad od 1,9 posto, podaci su Agencije za statistiku BiH.

Pokrivenost uvoza izvozom pala je na 60,9 posto, dok je vanjskotrgovinski robni deficit porastao na 8,1 milijardu KM.

Pad izvoza u zemlje Europske unije iznosio je 6,8 posto za tri tromjesečja ove godine, a nešto niža je stopa pada u zemlje zone slobodne trgovine CEFTA-e i iznosi 5,4 posto. Istodobno je uvoz iz zemalja Europske unije porastao za 2 posto, dok je uvoz iz zemalja CEFTA-e pao za 6 posto. Trendovi po zemljama su različiti, a najveći pad među glavnim izvoznim partnerima BiH bilježi razmjena s Italijom. U ovu zemlju, u koju BiH najviše izvozi proizvode od kože i obuće, te aluminij, pad izvoza za devet mjeseci ove godine iznosio je 28,4 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Ukupan izvoz u ovu zemlju u razdoblju siječanj-rujan iznosio je 1,1 milijardu KM u odnosu na 1,54 milijarde KM u istom razdoblju prošle godine. Uvoz iz ove zemlje je, međutim, povećan za 10,4 posto na 2,8 milijardi KM. Za razliku od Italije, trend u robnoj razmjeni s Njemačkom je nešto drugačiji – izvoz je dosegao 2,05 milijardi KM i veći je za 3 posto u odnosu na prošlu godinu. No, uvoz je također rastao, i to po znatno višoj stopi od 12,7 posto i dosegao je iznos od 2,4 milijarde KM.

Od zemalja u okruženju, u Srbiju je u tri kvartala izvezeno robe u vrijednosti od 1,55 milijardi KM, što je pad od 13,3 posto u odnosu na prošlu godinu, dok je uvoz vrijedan 2,14 milijardi KM i zabilježio je pad od 6,7 posto. Izvoz u Hrvatsku smanjen je za 4,6 posto i iznosio je 1,95 milijardi KM, dok je uvoz smanjen za 25,6 posto i iznosio je ukupno 1,58 milijardi KM. Zbog različite metodologije podaci o razmjeni za Hrvatsku koje objavljuje Agencija za statistiku znatno se razlikuju od podataka Vanjskotrgovinske komore BiH. Podaci Komore pokazuju suprotno i govore o velikoj neravnoteži u robnoj razmjeni BiH s Hrvatskom, jer je za osam mjeseci (što je posljednji podatak) bh. izvoz je iznosio 1,75 milijardi KM, a uvoz iz Hrvatske čak 3,45 milijardi KM. Izvozni proizvod obje zemlje su, prema podacima Komore, mineralna goriva, ali dok bh. izvoz ovog proizvoda iznosio je skromnih 251,6 milijuna KM, uvoz iz Hrvatske bio je višestruko veći i iznosio je 1,36 milijardi KM.

poslovni-global.ba

Odgovori