Poljoprivrednici u FBiH s najvećim padom prosječne isplaćene neto plaće

Poljoprivreda vijesti

Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenom za rujan 2023. godine u Federaciji BiH iznosi 1.260 KM i nominalno je manja za 1,6 posto, a realno za dva posto, u odnosu na prethodni mjesec.

Sektor poljoprivrede, šumarstva i ribarstva je među djelatnostima za koje je analiza podataka pokazala najveći pad prosječne mjesečne isplaćene neto plaće. Tako su rujanske plaće za rad u tim djelatnostima bile niže za 5,2 posto u odnosu na kolovoz.

Zaposleni u ovim oblastima u devetom su mjesecu u prosjeku zaradili 1.139 maraka, što je za oko 120 maraka manje od prosječne plaće po radniku u FBiH. Bruto iznos po zaposlenom u poljoprivredi, šumarstvu i ribarstvu iznosio je 1.761 KM.

Pregledom plaća obuhvaćene su neto i bruto plaće zaposlenika koji su u radnom odnosu na određeno vrijeme, neovisno o vrsti radnog odnosa i duljini radnog vremena.

Najveća prosječna plaća za kolovoz ove godine, prema podacima Federalnog zavoda za statistiku, zabilježena je u sektoru proizvodnje i opskrbe električnom energijom, plinom, parom i klimatizacije i iznosila je 3.171 marku.

poslovni-global.ba

Odgovori