Poljska aktivirala članak 4 NATO-a, obustavljena isporuka nafte Mađarskoj i Slovačkoj

Svijet vijesti

Poljska je aktivirala članak 4 NATO-a zbog čega će se čelnici saveza žurno sastati povodom ovog incidenta.

Članak 4 NATO-a govori o tome da ga jedna od članica može aktivirati ako osjeća da je ugrožen njezin teritorijalni integritet, neovisnost i sigurnost od strane druge zemlje ili terorističke organizacije.

Poljsko ministarstvo vanjskih poslova potvrdilo je kako je eksploziju u poljskom mjestu Przewodow, a pritom su poginule dvije osobe, izazvao projektil ruske proizvodnje, javlja francuska agencija AFP.

Opskrba naftom Mađarske i Slovačke naftovodom Družba trenutačno je obustavljena nakon ruskog raketiranja jednog dijela infrastrukture samog naftovoda.

Prekid opskrbe dogodio se u slično vrijeme kada se dogodila i eksplozija na istoku Poljske u mjestu Przewodow. Dosad su poremećaj u obustavi službeno potvrdili Mađarska i Slovačka, ali ne i Češka i Poljska koji također koriste ovaj naftovod. Mađarski premijer Viktor Orban zbog toga, ali i zbog incidenta u Poljskoj, sazvao je iste večeri sastanak nacionalnog Vijeća za obranu.

Mađarski MOL je prenio izjavu svog ukrajinskog partnera koji je naveo da je uslijed ruskog raketiranja pogođena elektrana koja strujom opskrbljuje crpnu stanicu što je dovelo do prekida rada i isporuke. Slovački Transpetrol je, pak, potvrdio zastoj navodeći tehničke razloge s ukrajinske strane, ali nije spomenuo raketiranje kao uzrok.

Češki operater MERO nije potvrdio nikakve smetnje u protoku nafte, kao ni poljski PERN. Mreža naftovoda Družba izvire u Rusiji te se potom razdvaja u Bjelorusiji i Ukrajini opskrbljujući dio zemalja istočne i srednje Europe.

poslovni-global.ba

Odgovori