Pomjeren rok za polaganje stručnih ispita iz oblasti zaštite na radu

BiH vijesti

U Federaciji Bosne i Hercegovine je pomjeren rok za polaganje stručnih ispita iz oblasti zaštite na radu. Krajnji rok za polaganje je 16. listopada 2025. godine.

Razlog odgode roka su iskazane potrebe tržišta rada, zahtjevi poslodavaca, kao i veliki broj kandidata koji su se prijavili za polaganje spomenutog ispita, priopćeno iz Ministarstva rada i socijalne politike FBiH.

Kako bi se omogućila odgoda roka za polaganje stručnog ispita iz područja zaštite na radu, izmijenjen je pravilnik o sadržaju, programu, načinu i troškovima polaganja stručnog ispita radnika koji obavljaju stručne poslove iz područja zaštite na radu, kao i pravilnik o uvjetima koje moraju ispunjavati radnici zaštite na radu, programu, sadržaju, načinu i troškovima polaganja stručnog ispita.

“Kandidati koji su podnijeli zahtjeve za polaganje jednog od navedenih stručnih ispita iz područja zaštite na radu dužni su navedene stručne ispite položiti u roku od 48 mjeseci od dana stupanja na snagu navedenih pravilnika, odnosno, rok za polaganje produžen je za 24 mjeseca, a krajnji rok za polaganje je 16. listopada 2025.”, pojašnjavaju iz resornog ministarstva.

Osim izmjene rokova za polaganje ovih stručnih ispita, pravilnikom su izmijenjeni i programi polaganja istih. Sve informacije dostupne su na web stranici Ministarstva rada i socijalne politike FBiH u izborniku “Stručni ispit”, a izmjene propisa u izborniku “Legislativa”.

Pravilnik je objavljen u Službenim novinama FBiH 11. listopada 2023. godine, a primjenjuje se od dana objave, priopćeno je iz Ministarstva rada i socijalne politike FBiH.

poslovni-global.ba

Odgovori