Porast proizvodnje u bh. prerađivačkoj industriji od 6,3 posto

BiH vijesti

Ekonomija BiH u prvom polugodištu ove godine, po svemu sudeći, bilježi skroman realni rast više od dva odsto, navedeno je u najnovijoj makroekonomskoj analizi Direkcije za ekonomsko planiranje (DEP) BiH, za prvu polovicu ove godine, objavio je Biznis.ba.

Kako su naveli, nakon što je ekonomska aktivnost u prvom tromjesečju bila za 2,1 posto veća u odnosu na isto razdoblje prethodne godine, čini se da je ovaj trend donekle ubrzan u drugom kvartalu.

– Na to prije svega, u odnosu na prvo tromjesečje, ukazuju znatno brži rast robnog izvoza, ali i uzvoza koji upućuje na kretanja domaće tražnje. Prema dostupnim indikatorima, ekonomski rast u prvom polugodištu je bio nošen rastućim stopama izvoza i finalne potrošnje uz zanemariv doprinos investicija – rekli su iz DEP BiH.

Pri tome je, kako kažu, s obzirom na značajan pad izvoznih i uvoznih cijena, vanjskotrgovinski robni deficit realno stagnirao unatoč nominalnom smanjenju od 2,1 posto u prvom polugodištu. Robni izvoz nakon stagnacije u prvom kvartalu je ostvario nominalni rast od 5,7 posto na godišnjoj razini u drugom tromjesečju.

– Ovo je, s jedne strane, rezultat zaustavljanja godišnjeg pada vrijednosti izvoza električne energije od 42 posto iz prvog tromjesečja, ali i znatno bržeg rasta ostatka robnog izvoza najvećim dijelom podređenog izvoznoj tražnji u drugom tromjesečju sa druge strane – pojašnjavaju iz DEP BiH.

Sve to je, prema njihovu mišljenju, uglavnom dovelo do značajnog rasta proizvodnje u prerađivačkoj industriji od 6,3 posto u prvom polugodištu.

poslovni-global.ba / Biznis.ba

Odgovori