POREZNA UPRAVA FBIH Mostarske bolnice u blokadi, zaustavljene operacije

BiH vijesti

Porezna uprava Federacije BiH blokirala je račune Sveučilišne kliničke bolnice (SKB) u Mostaru i Regionalnog medicinskog centra (RMC) “Dr. Safet Mujić” zbog poreznih dugova. Zbog toga su zaustavljene operacije te je ugroženo pružanje medicinskih usluga, izvijestilo je bosanskohercegovačko izdanje Večernjeg lista.

Ravnatelj SKB-a Mostar Ante Kvesić rekao je da je ustanova u apsurdnoj situaciji te da zbog blokade Porezne uprave ne mogu popraviti uređaj pluća-srce, koji je oštećen u nedavnom udaru groma, kako bi izveli bilo kakvu operaciju.

Ogorčen je time što u Poreznoj upravi s njima ne žele razgovarati o deblokadi računa i postavljaju se kao da su oni ti koji odlučuju o prioritetima u bolnici. Ako netko želi zabraniti ljudima da se liječe, neka se potpiše imenom i prezimenom, a ne da Ante Kvesić ili neki drugi ravnatelj bolnice bude kriv što netko ne može dobiti liječničku uslugu koju treba, rekao je Kvesić.

Odluku Porezne uprave apsurdnom smatraju i u RMC-u “Dr. Safet Mujić”. Ističu da je ta bolnica pred gašenjem. Ako se ne nađe razumijevanje, doći će do zatvaranja bolnica jer nećemo moći nabavljati lijekove ni ostalu potrebnu opremu, rekao je Zlatko Guzin, ravnatelj RMC-a “Dr. Safet Mujić”.

Bolnice u Federaciji BiH grcaju u dugovima jer zavodi za zdravstvo ne uplaćuju dovoljno novca za njihovo funkcioniranje. Samo SKB Mostar duguje dobavljačima, za komunalne usluge i razne obveze više od 107 milijuna maraka (oko 54 milijuna eura). Nedavno je u Federaciji BiH pokrenuta inicijativa da se donese zakon kojim bi ovaj entitet preuzeo saniranje dugova bolnica.

poslovni-global.ba

Odgovori