POREZNI KAOS Upitno čak 30.000 radnih mjesta, među najvećim dužnicima SKB Mostar

BiH vijesti

Realizirajući zaključak 36. hitne sjednice, direktor Porezne uprave FBiH je, za današnju sjednicu Vlade Federacije BiH koja je održana u Mostaru, dostavio analizu stanja najvećih poreznih dužnika u Federaciji BiH, s prijedlogom mjera.

Ocjenjujući da je stanje u ovoj oblasti teško i ozbiljno, i da problem neplaćanja poreznih obveza traje gotovo 20 godina, Vlada FBiH je, odlučna naći najoptimalnija rješenja, danas donijela više obvezujućih zaključaka.

Tako je zadužila Federalno ministarstvo financija da, u roku od 10 dana, pripremi izmjene propisa koji uređuju procedure prinudne naplate poreza, kojima će biti omogućeno produljenje roka za zaključenje sporazuma o odgođenom plaćanju, odnosno plaćanje na rate, na razdoblje do deset godina.

Zadužena je Porezna uprava FBiH da u roku od 15 dana, na zahtjev Federalnog ministarstva financija, dostavi podatke o poreznim dugovanjima pravnih osoba, s prijedlozima eventualnih rješenja, uzimajući u obzir parametre koje zahtijeva ovo ministarstvo, a kojima rspolažu Porezna uprava, resorna federalna ministarstva i vlade županija. Federalno ministarstvo financija je zaduženo da, u roku od 60 dana, Vladi Federacije BiH dostavi izvješće o stanju i predloži mjere koje uključuju konkretne izmjene zakonskih propisa s ciljem rješavanja problema neplaćanja javnih prihoda od strane poreznih obveznika.

Popis najvećih dužnika predvode Željeznice FBiH s dugom od 198 milijuna maraka, slijede KJKP Gras sa 116 milijuna maraka duga, Rudnici “Kreka” s dugom od 110 milijuna maraka, Rudnik mrkog ugljena “Kakanj” s dugom od 77 milijuna maraka, Hidrogradnja d.d. s dugom od 58 milijuna maraka te Sveučilišno klinička bolnica Mostar čiji porezni dug iznosi 54 milijuna maraka.

U informaciji o poreznim dužnicima, koju je Porezna uprava Federacije BiH pripremila za današnju sjednicu Federalne vlade, a koja je predstavljena i novinarima, navodi se kako na dan 31. ožujka 2016. ukupni dug u prisilnoj naplati iznosi 2,34 milijarde maraka, od čega se 1,1 milijarda odnosi na poduzeća u većinskom vlasništvu Federacije BiH.

Osim duga u prinudnoj naplati, postoji i tekući dug od milijardu maraka koji nije prispio za prinudnu naplatu, što u konačnici znači kako ukupna porezna dugovanja u Federaciji BiH iznose oko 3,3 milijarde maraka.

Kako je na konferenciji za novinare u Mostaru kazao federalni premijer Fadil Novalić, aktualna vlada odlučila je “uhvatiti se u koštac s ovim problemom”, istaknuvši kako od uspješnosti rješavanja problema poreznog duga ovisi i 30.000 radnih mjesta u 164 tvrtke koje se nalaze na popisu dužnika.

– Obvezali smo se u sljedećih 60 dana donijeti sustavne mjere kojima ćemo definirati i blokade računa, pa čak i pitanje stečaja. Moramo voditi računa i o socijalnoj osjetljivosti ovog seta propisa koji donosima, ali neka će poduzeća sigurno završiti u stečaju – kazao je premijer Novalić.

Naglasio je kako je pred Vladom Federacije BiH iznimno težak zadaka kojim su se bavile i sve prošle vlade, ali ni jedna nije uspjela riješiti problem poreznih dužnika.

– Ja bih volio reći da je danas došao kraj neplaćanju poreza, ali bih to preoblikovao u konstataciju da je ovo početak kraja neplaćanju poreza. Ovaj problem nije nastao za jedan dan pa ga sigurno ne možemo ni riješiti za jedan dan – dodao je federalni premijer.

Federalna ministrica financija Jelka Milićević kazala je kako će se u sljedećih 60 dana analizirati u kojem smjeru treba krenuti, nakon čega će Vlada morati donijeti “važne i teške odluke”.

– Vlada mora zajedno s Poreznom upravom iznaći najbolja rješenja i opredijeliti se za početak rješavanje ove agonije, kako za 30 000 zaposlenih u poduzećima – poreznim dužnicima, tako i za Vladu i Poreznu upravu – poručila je Milićević.

Danas je utvrđen Nacrt zakona o izmjenama i dopunama zakona o izvršenju kaznenih sankcija u FBiH kojima je ovaj zakon usuglašen sa Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o državnoj službi u FBiH i preciziran radno-pravni status direktora samostalnih upravnih organizacija i pomoćnika rukovoditelja tijela državne službe koji više nisu državni službenici.

Utvrđen je i Nacrt zakona o veterinarsko-medicinskim proizvodima, kojim je uspostavljen učinkovit sustav njihove kontrole proizvodnje i prometa u Federaciji BiH, što je jedan od uvjeta za izvoz proizvoda životinjskog podrijetla na tržište EU.

Prijedlogom zakona o izmjenama i dopunama zakona o unutarnjoj reviziji u javnom sektoru u FBiH obuhvaćene su i pravne osobe u kojima Federacija BiH ili županije imaju većinski vlasnički udio, jer nesumnjivo pripadaju javnom sektoru. Svrha dopune je harmonizacija s drugim važećim zakonima u BiH, jer su Zakon o unutarnjoj reviziji institucija BiH i Zakon o unutarnjoj reviziji u javnom sektoru Republike Srpske obuhvatili i javna poduzeća.

Vlada Federacije BiH dala je suglasnost na odluku Nadzornog odbora BH Gasa o smanjenju veleprodajne cijene prirodnog plina s dosadašnjih 550 KM na 500 KM za tisuću kubičnih metara, počevši od 1.4.2016. godine. Ovo je četvrta odluka o pojeftinjenju plina u posljednjih pola godine. U listopadu prošle godine cijena plina je snižena sa 754 na 640, pred Novu godinu na 600 KM, a prije nešto više od mjesec na 550 konvertibilnih maraka. Ukupno procentualno smanjenje cijene plina do sada iznosi 34 posto.

Federalna Vlada usvojila je danas program utroška s kriterijima raspodjele sredstava tekućih transfera utvrđenih u ovogodišnjem Proračunu FBiH Federalnom ministarstvu razvoja, poduzetništva i obrta. Riječ je o iznosu od 4.944.000 KM, a ova sredstva će korisnicima biti isplaćena kao nepovratna, priopćeno je iz Vlade FBiH.

poslovni-global.ba (Foto: Vlada FBiH)

Odgovori