Posavska županija vodeća u FBiH u poticanju gospodarstva u odnosu na proračun

BiH vijesti

U organizaciji Ministarstva gospodarstva, rada i prostornog uređenja PŽ-a u Orašju je danas održana konferencija “Gospodarstvo Županije Posavske, stanje, prilike i izazovi”.

Gospodarstvenike je uime domaćina pozdravio ministar gospodarstva, rada i prostornog uređenja PŽ-a Dragutin Živković. Prigodne riječi uputio je i predsjednik Vlade PŽ-a Đuro Topić izražavajući zadovoljstvo tendencijom rasta razine investicija u realnom sektoru te ukupnim proračunskim izdvajanjima za gospodarstvo.

– U prigodi smo prezentirati što smo uradili kroz četiri godine kroz mjere potpora gospodarstvu i koje smo rezultate postigli. Želimo u budućnosti raditi još bolje programe i tražiti još bolja rješenja potpora – poručio je predsjednik Vlade PŽ-a Topić.

Ministar Živković govorio je o postojećem stanju gospodarstva te realizaciji i doprinosu poticajnih mjera Vlade PŽ-a. Predstavljeno je i društvo “Coral Consulting Service“ BiH sa sjedištem u Frankfurtu (Njemačka) koje zastupa područje Njemačke, Švicarske i Austrije. Bilo je riječi o ulaganjima, perspektivama i izazovima gospodarstva PŽ-a na tržištu EU s posebnim osvrtom na područje Austrije, Njemačke i Švicarske.

– Cilj i želja Vlade PŽ-a je da prepozna gospodarstvenike kao najznačajniji subjekt u ostvarivanju razvoja PŽ-a i povećanja zaposlenosti. Konkretno od 2019. do 2022. izdvojili smo iz proračuna PŽ-a nešto manje od 7,000.000 KM prema poduzećima, obrtima, transferirana u pogledu subvencija, počevši od subvencija kamata, nabave osnovnih sredstava, otvaranja novih obrta, poduzeća. Time smo u značajnoj mjeri doprinijeli stabilnosti poslovanja u izazovnom vremenu koronakrize. U prosjeku, izdvajanje iz proračuna PŽ-a je za četiri godine 3,4% ukupnog proračuna. Također smo u ove četiri godine ostvarili i određene potpore s razine Federacije veće od 3,000.000 KM tako da je ukupan iznos potpora veći od 10,500.000 KM, što je značajno doprinijelo stabilnosti poslovanja naših poduzeća i obrta, a svakako i zadržavanja zaposlenosti. S takvim izdvajanjima za gospodarstvo PŽ je vodeći u Federaciji prema poticanju gospodarstva u odnosu na visinu proračuna PŽ-a – naglasio je ministar Živković, navode iz Vlade PŽ-a.

poslovni-global.ba

Odgovori