Poslodavci zabrinuti: Opći kolektivni ugovor kreira goru situaciju od dosadašnje!

BiH vijesti

Vlada Federacije BiH je, na današnjoj sjednici u Sarajevu, razmatrala prijedlog novog Općeg kolektivnog ugovora za teritorij FBiH koji su dogovorili Samostalni sindikat i Udruženje poslodavaca.

Kako je kazao premijer Federacije BiH Fadil Novalić, u Vladi FBiH je primljen velik broj poziva predstavnika poslodavaca, a neki od njih su i osobno došli, kako bi izrazili duboku zabrinutost sadržajem predloženog novog Općeg kolektivnog ugovora. Njihov stav je da predloženi ugovor, ne samo da zadržava postojeće stanje, već kreira goru situaciju nego što je bila. To se naročito očituje u segmentima ugovora koji se odnose na minuli rad i regres, a koji nikako nisu u skladu s intencijama Zakona o radu koji je stupio na snagu 20. Kolovoza ove godine.

Stav Vlade FBiH je da će nastaviti štititi interese i mikro, malih i srednjih poduzeća, kojih je oko 40.000 i čine 85 posto realnog sektora u FBiH.

S tim u vezi, Vlada od socio-ekonomskih partnera zahtijeva produžetak konzultativnih procesa s ciljem usklađivanja novih kolektivnih ugovora sa Zakonom o radu. Kako je poznato, Zakon predviđa produžetak od 90 dana da bi bio kreiran primjeren prijedlog novog Općeg kolektivnog ugovora.

Vlada je, nakon konsultacija s Ekonomsko-socijalnim vijećem za teritorij Federacije BiH, donijela Odluku o produljivanju primjene neusklađenih kolektivnih ugovora sa Zakonom o radu do njihovog usklađivanja, a najdulje za 90 dana.

Prihvaćena su i dva izvješća o dražbama obveznica FBiH, te izvješće o radu Samostalnog odjela ombudsmana za bankarski sustav za razdoblje od 1.1. do 30.6.2015. godine i uputila ga Parlamentu Federacije BiH u daljnju proceduru.

Vlada FBiH prihvatila je danas prijedlog posebne Komisije Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, te je, u cilju zaštite javnog interesa, ukinula 68 izvršnih rješenja o odobravanju novčane potpore u poljoprivredi izdanih u 2014. godini.

Usvojena je informacija Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije o izvršenim aktivnostima na realizaciji Projekta istraživanja i eksploatacije nafte i plina u FBiH, i uputila je Parlamentu FBiH.

Federalna vlada nije dala suglasnost na Odluku Nadzornog odbora „Energoinvesta” d.d. Sarajevo o načinu i metodi prodaje nekretnina ovog gospodarskog društva na lokacijima Alipašin most i Stup u Sarajevu.

Vlada FBiH je danas usvojila i više kadrovskih odluka i rješenja, priopćeno je iz Vlade FBiH.

poslovni-global.ba (Foto: Vlada FBiH)

 

[evp_embed_video url=”https://poslovni-global.ba/wp-content/uploads/2015/12/LCD-840×576.mp4″ loop=”true” evp_embed_video url=”http://example.com/wp-content/uploads/videos/vid1.mp4″ class=”playful” evp_embed_video url=”https://poslovni-global.ba/wp-content/uploads/2015/12/LCD-840×576.mp4″ autoplay=”true”]

Odgovori