Poticaji za zapošljavanje: Poslodavac koji prekrši ugovor, mora vratiti subvenciju

BiH vijesti

Poslodavci i nezaposlene osobe od danas mogu aplicirati na javni poziv za zapošljavanje i samozapošljavanje sukladno Uredbi o poticanju zapošljavanja Vlade Federacije Bosne i Hercegovine.

Radi se o jednoj od mjera koje su usvojene, a koje su planirane Reformskom agendom, piše Večernji list BiH.

Poziv je otvoren potpisivanjem Protokola o realizaciji Uredbe koji su potpisali federalni ministar razvoja, poduzetništva i obrta Amir Zukić, federalna ministrica financija Jelka Milićević, direktor Federalnog zavoda za zapošljavanje Omer Korjenić, direktor Federalne uprave za inspekcijske poslove Anis Ajdinović i u ime Porezne uprave FBiH  Ifeta Fazlić.

Poziv je objavljen na web stranici Federalnog zavoda za zapošljavanje, a aplicirati mogu gospodarski subjekti čija djelatnost nije u svezi s trgovinom, ugostiteljstvom i igrama na sreću te nezaposlene osobe koje žele pokrenuti mali biznis.

Vrijednost projekta je 50 milijuna KM, a poziv će biti otvoren dok ima raspoloživih sredstava.

Premijer Federacije Fadil Novalić nakon potpisivanja je kazao da mu je ovo jedna od najdražih mjera koje su u akcijskom planu Reformske agende, ali i koju je Vlada usvojila od početka svog mandata.

Istaknuo je da je ovo prvi korak u pravcu zapošljavanja mladih ljudi.

– Ova mjera je namijenjena i sticanju vještina mladih ljudi kojima je to velika prepreka za zapošljavanje unutar našeg sustava – istaknuo je Novalić.

Ministar Zukić je pojasnio da će Vlada subvencionirati plaće novouposlenim 12 mjeseci, a da će poslodavac biti u obvezi da novog radnika zadrži još 12 mjeseci, odnosno čitavu drugu godinu.

Istaknuo je da pravo aplicirati imaju pravni subjekti koji uredno izmiruju sve zakonske obaveze koje poslodavac ima.

– Ovo je ujedno i poruka onima koji se nalaze u sivoj ekonomiji da se jedino putem zakonitog poslovanja može stvoriti ovakav odnos koji će biti i u budućnosti – dodao je Zukić.

Direktor Federalnog zavoda za zapošljavanje Omer Korjenić je naglasio da je Uredbom izuzet javni sektor što šalje poruku Vlade da je naglasak na tvrtkama koje se bave proizvodnjom i koje imaju potrebu za novim radnicima.

Korjenić je dodao je da će poslodavac koji prekrši ugovor morati vratiti subvenciju.

Vlada Federacije BiH početkom prosinca donijela je Uredbu o poticanju zapošljavanja koja uređuje uvjete za korištenje i postupak za ostvarivanje prava na subvencioniranje poslodavaca za slučaj zapošljavanja nezaposlenih osoba bez radnog iskustva, odnosno radnog staža u zvanju za koje su se obrazovale, te dugotrajno nezaposlenih osoba.

Ta uredba dio je Reformske agende u okviru tržišta rada, odnosno poticanja zapošljavanja.

poslovni-global.ba

 

Odgovori