POTPORA RAZVOJU HRANITELJSTVA Udomiteljska naknada 15 posto prosječne plaće u FBiH, a u specijaliziranom udomiteljstvu dvostruko više

BiH vijesti

Predstavnici Federalnog ministarstva rada i socijalne politike s partnerima iz UNICEF-a Bosne i Hercegovine, organizacija HHC BiH (Hope and Homes for children) i SOS Dječja sela BiH, danas su u Sarajevu prezentirali rezultate projekta Razvoj hraniteljstva u Federaciji BiH za razdoblje 2017.-2018. i Priručnik za hraniteljstvo djece i odraslih u FBiH.

Pomoćnik federalnog ministra rada i socijalne politike za oblast socijalne i dječije zaštite Miroslav Jurešić izjavio je kako se uvođenjem Zakona o hraniteljstvu u FBiH na razini cijelog entiteta „uvode jedinstveni kriteriji po kojim se ostvaruje to pravo“.

– Prije svega, uvodi se znatno veća razmjena stručnog rada s djecom koja zahtijevaju taj vid zbrinjavanja. Kao što je prezentirano u Priručniku, postiže se puno veći napredak u zaštiti udomiteljskih obitelji, djece i odraslih osoba, koji trebaju taj vid zbrinjavanja. Cjelokupni sustav socijalne zaštite u FBiH je dosta rascjepkan, teško je naći bilo što što je jedinstveno u FBiH s obzirom na to da se dosta toga odvija na razini županija, svaka za sebe određuju svoje politike, koje često među sobom nisu usklađene. Ovaj zakon je nešto sasvim novo s obzirom na to da svu tu oblast ujednačava – kazao je Jurešić.

Jurešić je, govoreći o uvjetima koje zainteresirani za udomljavanje trebaju ispuniti, pojasnio kako su oni formalni – da je državljanin BiH, da ima prebivalište, određeni stupanj obazovanja, da je zdravstveno i poslovno sposoban, te da posjeduje primjerene uvjete za zbrinjavanje.

Naveo je da obitelji ostvaruju pravo na udomiteljsku naknadu, kao i naknadu za izdržavanje osobe koja se kod njih smjestila.

– Udomiteljska naknada iznosi 15 posto prosječne plaće u FBiH, a u specijaliziranom udomiteljstvu 30 posto plus troškovi za izdržavanje. Ovih dana treba biti objavljen program osnovne obuke koja traje četiri do pet dana – kazao je.

Predstavnica UNICEF-a BiH Sandra Kukić izrazila je zadovoljstvo dobrom suradnjom s Federalnim ministarstvom rada i socijalne politike na programu potpore hraniteljstvu.

– Ovaj projekt se provodi u cijeloj BiH. Podržavamo pravo djeteta da odraste u obitelji, jer obitelj je najbolje okružje za njegov razvoj. Pri tome vjerujemo da obitelj nije privilegij, već praktično pravo svakog djeteta – izjavila je Kukić.

Ona je na konferenciji prezentirala projekt UNICEF-a BiH „Transformiranje institucija za zbrinjavanje djece i prevencija razdvajanja obitelji“, priopćeno je iz Vlade FBiH.

poslovni-global.ba

Odgovori